В Каталуния отново е напрегнато. Местният парламент се събира на

...
В Каталуния отново е напрегнато. Местният парламент се събира на
Коментари Харесай

Напрежението в Каталуния отново се повишава

В Каталуния още веднъж е с напрежение. Местният парламент се събира на съвещание, с цел да разиска готвените от Мадрид ограничения за отнемането на автономията на региона. Утре Сенатът на Испания ще гласоподава стъпките за активирането на член 155 от Конституцията, която стъпка бе оповестено от премиера Мариано Рахой след изключителното съвещание на държавното управление му предходната събота.

По-малко от 48 часа остават, с цел да стане ясно дали Каталуния ще разгласи публично отделянето си от Испания. Още нощес е имало съвещание на кабинета на каталунския министър председател Карлес Пучдемон, което е траяло до ранните часове на днешния ден. Все още не е ясна обаче позицията на Народното събрание в Барселона, съобщи Българска национална телевизия.

В Мадрид пък се събира сенатската комисия, която би трябвало да изготви пътната карта на използване на ограниченията за активиране на член 155 от испанската Конституция, който планува краткотрайно заледяване на автономията. След час в Барселона стартира митинг в поддръжка на независимостта, които ще се проведат до момента в който каталунският параламент заседава. И Барселона, и Мадрид резервират твърди позиции в последните часове преди позицията и на двата Народното събрание.

А в това време един каталунски град към този момент се разгласи за самостоятелен. Това е Белпуч, чийто градски съвет взе такова решение, съобщи ТАСС. След съвещанието локалните управляващи оповестиха, че не признават решението на Мадрид за лишаване на автономията на Каталуния. В тази връзка Белпуч се афишира за самостоятелен от испанските управляващи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР