В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането

...
В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането
Коментари Харесай

Над 200 са наводнените къщи в Карловско, започва отстраняването на щетите

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма, следва разчистването на тонове кал и дървесина, влачени от водната буря. До късно вечерта продължи и подготовката на краткотрайния мост сред Богдан и Московец, с цел да се обезпечи транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.

Над 200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с провалите ще отнеме към 2 месеца, предвижда кметът Емил Кабаиванов.
" Нямаме хора, които са без храна, без заслон и без здравна помощ. От тук нататък ни чака разказване на вредите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и доста работа дружно с кметовете и с популацията, както и с доброволци, които ще се отзоват.

Пострадалите фамилии няма да могат да се оправят сами, за публичните здания също ще би трябвало помощ:

" В момента реката се е оттекла в коритото, само че селото съставлява едно дере, потънало в тиня и кал. Всички е в окаяно състояние ".

" Читалището е в кал. Салонът не може повече да се употребява, вътре има дървета. Нещо ужасно е ", уточни секретарят на читалището.

Още през вчерашния ден стартира и организацията на доброволците, на първо време хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

" Имаме няколко дейни групи във Facebook. Мисля, че можем да активизираме хора. Отделно, от доста краища на страната по света имаме оферти за помощ. Питат ни какво ние е належащо и това допуска, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и доколко общината може да го поеме и доколко да разчитаме на дарения ".

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има голям брой паднали дървета, съборени постройки и здания, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази заран се събира. Непрекъснати обходи ще се вършат и в двете най-пострадали села.

Поредна безсънна нощ за жителите на Каравелово. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с следствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, към момента минават през домовете на хората, оповестява NOVA.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При доста фамилии имуществото е унищожено изцяло. „ Трагедия огромна, стрес, терзание. Не можем да спим умерено. Сега разчитаме страната да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода ”, изясни локална жителка.

В цялото село водата е влачила големи дървета. „ Те са от гората, от Балкана. Там деретата са затрупани, има неизчистени корита. Коритото на реката до нас мисля, че последно беше изчистено през 2000 година Виновни са ръководещите. Говори се, че горите се изсичат безсистемно, само че до момента никой не се намеси, с цел да спре това ”, сподели Христо Христов.

Министърът на земеделието разпореди инспекция по какъв начин е осъществена сечта в покрайнината и дали тя има отношение към потопа, залял обитаемото място. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, с цел да оказват помощ за разчистването на дворовете и къщите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР