В кафенето се чува българска реч, в един от магазините

...
В кафенето се чува българска реч, в един от магазините
Коментари Харесай

"Не очаквахме толкова от Карадайъ": как се правят турски избори в "Малката България"

В кафенето се чува българска тирада, в един от магазините поздравяват на български, мартеницата е значима освен през март.

Някои поданици настояват, че отсам стартира концепцията тя да заема централно място в кампанийната символика на опозиционния водач Кемал Кълъчдароглу, да краси ръката му и да е на клончето от плаката с надпис " Обещавам ви ".

Наричат квартала " Малката България ", само че наподобява уместно и " Малките Балкани ".

" Авджълар ", в югозападния завършек на Истанбул, бе единственото място в пет посетени от " Дневник " турски града, където политиците бяха по-словоохотливи от минувачите и където с представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган. Единствено там откликнаха и представители и на трите водещи турски партии по едно и също време.

Как наподобява акцията в " Авджълар ", какво мислят водещите партии за бъдещето на Турция и отдават ли значение на връзката с България?

" Чудехме се по какъв начин може да си купиш 2-3 ябълки "

По време на Османската империя в региона живеят гръцки фамилии. Напускат го след раждането на Република Турция, заменят ги няколко генерации български турци; създателите евентуално са от Ветово, Русенско, пристигнали като ловци (редом с други, от други елементи на България, основали прилежащи махали).

След неприятности при опит да се открият получили нисколихвен заем за задачата с посредничеството на Кемал Ататюрк (според друга версия името " Авджълар " или " Ловците " идва от остарели османски ловни хижи). С времето в него се откриват и други турци от балкански произход; в популацията от над 380 хиляди души българските стават малцинство.

И те, като останалите, са наранени от бремето на тежката икономическа рецесия и високата инфлация, белязали последните няколко години. Партиите ги ухажват; на централната пешеходна улица " Мармара " съвсем няма политическа мощ, огромна или дребна, без шатра или най-малкото афиш с един или двама представители.


© Ангел Петров

" Най-големият проблем е стопанската система ", споделя Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци, която работи в Община Авджълар и членува в Републиканската народа партия. " Хората към този момент не могат с една заплата, с две заплати, да живеят както преди. Не стига за нищо. Не знам в България по какъв начин е, тук е доста зле. Особено последната една година. Нещо, което си взимал преди една година за 2-3 лири, в този момент е 30-40. Преди нещо беше 10, в този момент е 100. Няма какво да купиш за една, две или три лири. "

" Миналата седмица на един открит пазар излязохме с кандидат-депутат. Купих единствено зеленина - марули, чесън, лук, домати, краставици, магданоз, копър, репички. Двеста лири (20 лева - бел. ред.). Един кг кайма беше 400 (40 лв). Покрай Рамазан байрам понижиха до 300. Преди година беше 70-80 лири ", продължава. Според нея доста поданици в " Авджълар " упрекват президента и правителството; признава обаче, че други не престават да му имат вяра.

Чудехме се по какъв начин може един човек да отиде на пазар и да купи 2-3 ябълки или домата в магазина. Сега всички сме по този начин. Гледаш къде е по-евтино и там отиваш да пазаруваш.
Хюлия Алтън,
Община " Авджълар "

Алтън идва със фамилията си в " Авджълар " през 1989 година Тогава чува, че от България има 40-50 хиляди преселници, както и 50-60 хиляди напуснали преди този момент, с двойно поданство. Днес множеството от тях не живеят в квартала: съгласно нея не са останали повече от 10 хиляди души. Много от тях години наред бяха известни с поддръжката за РНП.

Нуждата да им се изпрати обръщение обаче е част от обяснението за какво България влезе в акцията предишния месец: тогава Кълъчдароглу посети Кърджали, с по един представител за Балканите от всеки квартал. От " Авджълар " с него е таман Хюлия Алтън. Ифтар има и в Гърция, само че водачът на РНП и претендент за президент посещава единствено България.

 И Кълъчдароглу идва в България за ифтар след Чавушоглу И Кълъчдароглу идва в България за ифтар след Чавушоглу

" (Кълъчдароглу) знае, че там няма доста (турски жители - бел. ред.), които ще гласоподават, само че с дейностите си впечатлява тукашните с турско поданство. Отиде в нашия край; там има най-вече турски жители с родственици в Бурса, в Истанбул ", изяснява Алтън аргументите за това посещаване. Дни по-рано.

" Навсякъде доста добре ни посрещнаха ", споделя тя в кабинета си в общината. " Обикновено по този начин посрещат ПСР. " Според нея таман това пътешестване, информация за което неправилно изтекла обществено два дни по-рано, подтикнало турския външен министър.

Когато българската и турската политика се преплитат

И при двамата се появи и водачът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ, само че на, съпровожда го във всички точки на визитата. " В нашата партия постоянно сме имали хубави връзки с Движение за права и свободи. Преди изборите в България постоянно идва на визити, дава ифтар, слуша жителите и проблемите им.

Между Движение за права и свободи и РНП има взаимна връзка. Ние ги поддържаме. Като ще има избори тук, вършим организацията - каквото се желае от нас. В " Авджълар " аз давам отговор за тези връзки и е елементарно. Помагам и на други квартаи - с коли, с нещо друго, каквото им би трябвало.
Хюлия Алтън,
Община " Авджълар "

Означава ли решението на Карадайъ, че Движение за права и свободи е взела страна, както може да е разлтълкувано в Анкара? " Да ", счита Хюлия Алтън. " Не чакахме толкоз доста - до края да са дружно. Всички доста се възхитиха от тази обстановка, от решението на Карадайъ. На всички доста им хареса. Много добре ни посрещнаха. По избори РНП постоянно е подкрепяла Движение за права и свободи, само че ПСР не всеки път беше по този начин. " Обяснява, че при основаването на ДОСТ ръководещата в Турция партия давала указания на служители за кого да се гласоподава на българските избори.


© Ангел Петров

" Взаимно си оказваме помощ, нямаме някакъв проблем. Не виждам хората да ги разделям - българи, турци, виждам ги като хора. Заедно сме браншове, културите ни са се смесили, доста общи неща изживяваме ", споделя Хюлия Алтън.

На ДОСТ, назад, се гледа с положително око измежду другите представители на опозицията. На километри източно от " Авджълар ", в " Кадъкьой " в азиатската част на Истанбул, разяснява ДОСТ надалеч по-ласкаво. " В началото тя беше близка с нас... само че турците от български генезис се придържат към традициите си и не трансформират гласа си, по тази причина не гласоподаваха за нея ", споделя. Обратно, " нямам доверие на Движението за права и свободи ", продължава. " Те не могат да съставляват добре българските турци. "

 " Започна огромното потребление на Движение за права и свободи от партиите в Турция "

" Балканците ще са значими на изборите "

На няколко минути път с кола от общината ул. " Мармара " се оживява от палатките на огромните партии и събралите се към тях, членове, деятели и минувачи.

" Лидерът ни, Мерал Акшенер, е с балкански корени ", акцентира Серкан Ялъм, претендент за народен представител от Добрата партия, пред една от шатрите на ул. " Мармара " ; там раздават листовки, идват водачи, по-късно, когато глъчката утихне, в щаба ще се поддържат с пикантна леща и домакински кекс. Някои от деятелите сами демонстрират интерес към чужденеца. Ялъм обаче бърза за идващото събитие.

За гласоподавателите един от най-големите проблеми в " Авджълар " съгласно него е обвързван със земетресението - мъчителна тематика след труса от 6 февруари на югоизток и, 23 години след същото злополучие в Западна Турция.

Има доста остарели здания, занапред се възвръщат, продължава. " Трябва да се работи за строителството на нови, да се вземат ограничения за трусове. Да се подмени жилищният фонд. Сега, с цел да възстановят остарялата, би трябвало да дадат сума като 1.5 млн. лири (150 хиляди лв), и са принудени да живеят в старите си къщи. " Властта в това време прокара закон, с който на национално равнище сумата ще се дели на две: половината ще е заем от страната.

След жилищния фонд обаче показва съществена тематика за Добрата партия: " имигранти, изключително сирийци. В махалите има доста изселени. " Те към този момент са толкоз в болшинство, ние оставаме в малцинство по отношение на тях. Когато дойдем на власт, считаме да ги изпратим в страната им. дори нямам доверие, че в страната им има война, тъй като за Байрам се връщат. Лятото идват, зимата ги няма. "

 Колко мигранти минават през Балканите и за какво сирийците бягат от Турция Колко мигранти минават през Балканите и за какво сирийците бягат от Турция

" Няма да ги изпратим принудително ", продължава, само че " една страна би трябвало да има не повече от 3% мигранти. В Турция 17 млн. са мигранти и това са 12%. " Числото не дава отговор на истината - делът на всички мигранти и бежанци е към към август 2022-ра - само че думите му отразяват страховете в турското общество. Избирателите считат наличието на сирийците в турските градове за водеща тематика - и " Авджълар ", квартал, в който живеят генерации мигранти от други страни (макар и главно турци), не е изключение.
От прилежащия квартал " Есенюрт " доста сирийци идват да се разхождат в почивните дни. Други живеят в " Авджълар " и пораждат неодобрение у локалните. Около 10 деца в класа на дребната щерка на Хюлия Алтън са от други страни и не знаят турски. Тези хора доста късно лягат, доста са шумни, ние имаме естествен живот, те лятото излизат по улиците, викат, крещят. Нашите хора мъчно сме с тях на едно място. "

И не са единствено сирийци: в други диалози в Истанбул бе упомената продажбата на къщи в квартала на иранци, която будела безпокойствие. По улиците все по-често могат да се видят табели на арабски и даже на фарси.

" Нека се разберем и по цивилизования метод ги изпратим ", продължава Серкан Ялъм. " Ако не ги върнем, след 50 години популацията им ще е по-голямо от нашето. " Погрешно схваща, че идващият въпрос, за стопанската система, се отнася до сирийците. " Мислите, че стопанската система има проблеми поради сирийците ли? Само поради президента ни. " Заради промяната на властта съгласно него си коства партията му да работи с РНП, макар риска от спорове по-късно.

Няма значение. Не се женим. Заедно сме, с цел да променим всичко. За да спасим хората си. Може би след две години ще се надигнем едни против други.
Серкан Ялъм,
кандидат-депутат от Добрата партия

Важни ли са българите в тази акция? " Мога да ви кажа, че 100% са доста, доста значими. Всички сме от прилежащи страни. Лидерът ни, Мерал Акшенер, е по генезис от Драма (родителите ѝ идват в Турция от Драма, в днешна Гърция - бел. ред.) ", споделя Ялъм.

 Попитан кои би трябвало да са първите стопански ограничения на опозицията, в случай че пристигна на власт, Ялъм (вляво) показва, че партията му разполата с брилянтен екип от икономисти и те ще знаят, тъй като работи с способени хора. <br> <br> Човекът, който в този диалог избира да стои настрана, е вдясно: локалният ръководител на партията Зия Генджер също е от България, която напуща през 70-те години.
© Ангел Петров

Попитан кои би трябвало да са първите стопански ограничения на опозицията, в случай че пристигна на власт, Ялъм (вляво) показва, че партията му разполата с брилянтен екип от икономисти и те ще знаят, тъй като работи с способени хора.

Човекът, който в този диалог избира да стои настрана, е вдясно: локалният ръководител на партията Зия Генджер също е от България, която напуща през 70-те години.

Кълъчдароглу сподели, че гледа към балканските съседи на Турция, а ще има ли смяна в балканската политика на Турция, в случай че опозицията завоюва? " За балканската политика не знам ", споделя. " Но единствено в Истанбул има 20 места, където балканците ще бъдат значими. "

 Ердал Нас, локалният ръководител на РНП, демонстрира мартеницата си; минути по-рано се снима със Серкан Ялам от Добрата партия.
© Ангел Петров

Ердал Нас, локалният ръководител на РНП, демонстрира мартеницата си; минути по-рано се снима със Серкан Ялам от Добрата партия.

" Опозицията отклонява вниманието "

На пет минути от пешеходната " Мармара " внушително изображение със признака на партията на Ердоган се развява над входа на остаряла постройка, на метри над десетките дребни знаменца със същата светеща крушка. На един от етажите на постройката транспарантна врата с надпис " Векът на Турция " се плъзга, на входа посреща Фарук Йоздемир - член на общинската власт в Истанбул, на процедура парламент на град население над два пъти българското.

В община Истанбул Фарук Йоздемир дава отговор за ограниченията, свързани с резистентност на трусове. " Най-важното е подновяването на постройките ", изяснява и той. Критикува ръководещата града съпротива, че още не е изпълнила проект за създаване на 100 хиляди жилища, в които да се реалокират краткотрайно жителите в най-рисковите здания, до момента в който другите бъдат укрепени или до момента в който бъдат издигнати нови.

В кабинета, в който той предлага кафе, е безшумно, над бюрото на известно разстояние един от различен са портретите на Реджеп Тайип Ердоган и Мустафа Кемал Ататюрк. Тиха съгласно него е и акцията - по-различна поради земетресението. " И с другите партии е по този начин. Музиката звучи по-тихо. На предходните избори имаше доста музика, празнична атмосфера. Хората гледат като модел ръководителите на партиите. "

 Турските показа за политическа
© Ангел Петров

Турските показа за политическа " тишина " не са като българските: от Истанбул до Диарбекир, коли и микробуси с мегафони проглушават булеварди с музика, песни във прослава на водача се появиха и в нов албум, публикуван от ПСР, в " Спотифай ". И въпреки всичко предходни акции повече приличаха на театър от тон и светлина.

Разлика е и че позициите на гласоподавателите наподобяват все по-втвърдени. " След този час (Йоздемир има поради 26 април - бел. ред.) нямам доверие някой да си промени гласа ", споделя Йоздемир. Затова всички претенденти отиват при нерешилите. Всички желаят да вземат гласа им. Разказват за себе си, жителите вземат решение, всеки преценя. "

Йоздемир подлага на критика прекомерното внимание на опозицията към икономическата обстановка.

Отсрещната страна употребява стопанската система, тъй като няма с какво друго да продължи акцията си. Но има жители, които едвам се нахранват, само че споделят: страната или храната? Препоръчват страната.
Фарук Йоздемир,
член на Общинския съвет на Истанбул

Какво въпреки всичко споделя ПСР на нерешилите в " Авджълар "? Какво може да им предложи за решаването на упоменатите стопански компликации?

" Ако попитаме жителите кой ще реши въпроса, множеството жители считат, че ще го направи Ердоган ", изяснява. Изтъква увеличението на заплати в държавния бранш за справяне с инфлацията, само че прибавя: " В мъчно състояние може да бъде човек с закрепена заплата. " Проблемът обаче, счита той, не е единствено на Турция, " а на целия свят. Почти всички цени в света се усилиха след пандемията. В България по какъв начин е? Май преди две години беше по-добре? "

Избирателите в Турция обаче няма да гласоподават с мисълта дали в България има рецесия, а ще гледат личния си живот. Какво чуват за него от ПСР? На това Йоздемир дава отговор: " Доверие. Президентът ни е подобен, че дава дума държи на всичко казано до момента. " По думите му занапред нататък предстоят повече обществени разноски: " Държавата до момента е направила всичките си пътища, всичко, което трябваше да се направи най-важно, за което се харчеха пари. "

 Решението на Фарук Йоздемир за сирийците е надалеч от тревогата на опозицията.
© Ангел Петров

Решението на Фарук Йоздемир за сирийците е надалеч от тревогата на опозицията. " И аз не съм доста удовлетворен.Те бягат от войната. Трябва да се направи нещо. Но тези, които не могат да свикнат с тук, с времето ще се върнат в домовете си. "

Преди Йоздемир да стартира да приказва, различен представител на партията влиза в кабинета за малко. Поздравява, отбелязва в къс диалог, че е значимо човек да види Турция на място, тъй като непознатите медии постоянно я демонстрират не каквато е и от разстояние четец може да се заблуди.

И в " Авджълар ", като в други квартали и градове в страната, Турция обаче не е единствено една: от Истанбул до Диарбекир на югоизток, партиите и гласоподавателите, мощно поляризирани, живеят в лични, изключващи се вселени, със лична визия за сегашното и бъдещето. Разликата е, че в " Авджълар " най-малкото политиците съумяват да живеят с разликите си, да поддържат другарства, даже да повтарят предстоящите " опорни точки " едни за други, даже да са на разнообразни страни на " барикадата ". Двойните жители измежду преселниците (и изселниците) може да понижават, само че сплотяващата огромна част от жителите основна дума, " Балканите ", продължава да оказва резултат.

 Хюлия Алтън в една от шатрите на РНП; в
© Ангел Петров

Хюлия Алтън в една от шатрите на РНП; в " Авджълар " те като че ли са повече.

" Ние, хората от Балканите, нямаме проблеми между тях. Имаме връзки. Местните от ПСР и РНП не могат да се схванат и се разделят ", сподели по-рано Хюлия Алтън. " Ние - не. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР