В кабинета влизат лявоцентристи и националистиЛибералите остават в опозицияБъдещият премиер

...
В кабинета влизат лявоцентристи и националистиЛибералите остават в опозицияБъдещият премиер
Коментари Харесай

Договориха коалиционно правителство на Словакия

В кабинета влизат лявоцентристи и националисти
Либералите остават в съпротива

Бъдещият министър председател даде обещание да спре помощта за Украйна

Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия “Смер - Социална народна власт ” отпред с някогашния министър председател Роберт Фицо, подписа през вчерашния ден съдружно съглашение с лявоцентристката партия “Хлас ” и националистическата Словашка национална партия (СНП) за съставянето на държавно управление, съобщи Ройтерс.

Фицо, който разгласи желанието си да спре военната помощ за Украйна и разкритикува глобите, наложени на Русия, ще оглави кабинета, в случай че той да бъде утвърден от Народното събрание.

“Смер - Социална народна власт ” получи 22,9% от гласовете на вота на 30 септември и разполага с 42 депутати. “Хлас ”, която се отдели от “Смер ” през 2020 година, приключи трета и има 27 депутати, а СНП има 10 народни представители.

“Хлас ” се оказа в ролята на балансьор при образуването на каквото и да било държавно управление. Във вторник партията отхвърли договаряния с демократичната прозападна партия “Прогресивна Словакия ”. Тя се класира втора на вота и има 32-ма депутати, само че остава в съпротива.

Лидер на “Хлас ” е някогашният заместител на Фицо в “Смер ” - Петер Пелегрини. Двамата се разделиха, откакто раздираната им от кавги тогава партия загуби преднишните избори през 2020 година “Хлас ” е считана от анализаторите за по-умерена в политическите си възгледи от “Смер ”. Според “Хлас ” външната политика на Словакия би трябвало да бъде водена в сходство и с позициите на Европейския съюз и НАТО.

Съгласно съдружната договорка “Смер ” ще получи премиерския пост и шест министерски кресла. “Хлас ” ще може да излъчи ръководител на Народното събрание, както и седем министри. За СНП остават три министерски поста.

Коалиционното съглашение значи, че “защитата на териториалната цялост и националните ползи на Словакия ще бъдат дилемите от първостепенна значимост на държавното управление ”, съобщи Фицо. Той даде обещание да резервира страната от незаконната миграция, която напоследък се разраства в европейски мащаб.

Засега не е ясно по кое време ще бъде гласувано новото държавно управление и надлежно по кое време ще встъпи в служба. Бъдещият министър председател сподели, че се надява да показва страната на идната среща на върха на Европейски Съюз, която е планувана за 26-27 октомври и на която една от главните тематики ще бъде рецесията в Украйна.

Критиците на Фицо означават, че неговото завръщане на власт ще докара до смяна на политическия курс на Словакия, която би последвала образеца на Унгария на премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на ръководещата в Полша партия “Право и правдивост ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР