В Израел се провеждат парламентарни избори. Те се считат за

...
В Израел се провеждат парламентарни избори. Те се считат за
Коментари Харесай

Вотът в Израел е референдум за управлението на Нетаняху

В Израел се организират парламентарни избори. Те се смятат за референдум за ръководството на премиера Бенямин Нетаняху, провел една от най-успешните имунизационни акции.

Очаква се победа на неговата дясна партия " Ликуд ", само че мъчно сформиране на настояща коалиция. Гласуването продължава до 22 часа българско време.

Това се четвъртите предварителни избори в Израел за две години. Управляващата коалиция се разпадна през декември. Вотът е на фона на пандемия и на развой за корупция против министър-председателя, който ще бъде възобновен след две седмици.

Бенамин Нетаняху се надява сполучливата му имунизационна акция да му завоюва още един мандат. 71-годишният политик е на власт от 2009-а.

" Решението на Нетаняху да концентрира акцията си върху имунизацията беше брилянтно. Преди година израелците бяха недоволни от метода, по който той се справяше с рецесията. Преди няколко седмици 60 % смятаха, че той се е провалил с КОВИД рецесията, няколко дни преди изборите процентите на недоволните са спаднали до 40 ", съобщи Дафна Лиел, политически сътрудник.

Израел взе всички ограничения, с цел да обезпечи правото на глас за всички. Специални палатки са издигнати за гласоподавателите в карантина. За болните от Ковид работят 409 изборни секции.

За първи път на летище Бен Гурион са отворени четири изборни секции. Така завръщащите се вкъщи израелци ще могат да гласоподават преди да излязат в двуседмична карантина. След последните избори през март 2020-та Израел мина през три затваряния, в опит да се овладее болестта.В момента над половината от популацията е получило една доза ваксина.



Проучванията предвиждат извънредно оспорвани избори, което може още веднъж да докара до патова обстановка. Очаква се партията на Нетаняху " Ликуд " да завоюва най-вече места, само че не и нужните 61 с цел да има болшинство. Така ще й се наложи да търси поддръжката на други обединения.

Основен съперник на Нетаняху е харизматичният Яир Лапид,бивша звезда на израелската телевизия, лидер на центристка партия. Проучване й дава 18 депутатски кресла против 32 за Ликуд.

Опонентите на премиера като цяло евентуално ще имат по-добри резултати, само че съгласно анализаторите, разликите сред тях са толкоз огромни, че даже и да завоюват 61 места, партиите няма да могат да образуват държавно управление.

На въпрос на 13-ти канал на израелската телевизия какви ще са резултатите от днешните избори, 40 % от запитаните дават отговор, че Нетаняху ще образува нова коалиция, 38 на 100 смятат, че ще има нови повторни избори.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР