В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването звено „Вътрешен

...
В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването звено „Вътрешен
Коментари Харесай

МЗ изпрати на прокуратурата резултатите от извършената проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД

В осъществяване на заповед на министъра на опазването на здравето звено „ Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването извърши инспекция в „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД /ЗИКДБ ЕАД/, която обгръща интервала от основаване на сдружението 8.09.2020 година до 31.01.2022 година При инспекцията са открити редица основни пропуски в работа на сдружението и затова отчетът с резултатите от инспекцията е изпратен на прокуратурата за предприемане на следващи дейности.

Установено е, че с Решение на Съвета на шефовете от 7.10.2020 година ЗИКДБ е изплатила задатък в размер на 9 213 333, 24 лева на ДЗЗД „ Детско здраве “ ООД по Договор за инженеринг, като за осъществяването на предплатеното заплащане не е сбъднат прелиминарен надзор за правомерност по смисъла на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш, заради което е позволено непозволено погашение на средства.

Проверяващите са установили, че не са въведени политики и процедури за настоящ надзор върху осъществяването на поети финансови задължения и подписани контракти. Системата за финансово ръководство и надзор на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД не е написана в сходство с Методически насоки по детайлите на финансовото ръководство и контрол; Указания за ръководство на риска в организациите от обществения сектор; Указания за реализиране на прелиминарен надзор за правомерност в организациите от обществения сектор; Указания за следващи оценки на осъществяването в организациите от обществения бранш – одобрени от Министерството на финансите, което е директно обвързвано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В „ Бизнес стратегия за развиване активността на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД за интервала 2021-2023 година “ не са посочени съответни оперативни цели на сдружението, които да са ясно дефинирани, характерни и измерими. Не са заложени индикатори за осъществяване на финансови и нефинансови цели на сдружението, с оглед отчитане на резултатите и осъществяване оценка на осъществяването.

От основаването на сдружението до 31.12.2021 година изразходваните средства, които не са директно свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хиляди лева Тъй като сдружението няма доходи, разноските съставляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лева, като към 31.12.2021 година личният капитал към този момент е в размер на 99 588 000 лева

След осъществената инспекция и направените констатации от звено „ Вътрешен одит “, министърът на опазването на здравето предприе дейности за промяна на Съвета на шефовете на сдружението. За ръководител на Съвета на шефовете на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД е избран адв. Веселин Варчев. На съвещание на Съвета на шефовете за изпълнителен шеф на сдружението е определена проф. Елена Пенева – Златкова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР