В изпълнение на решения на Народното събрание от 7-ми юни

...
В изпълнение на решения на Народното събрание от 7-ми юни
Коментари Харесай

Стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ Белене

В осъществяване на решения на Народното събрание от 7-ми юни 2018 година и на Министерския съвет от 29-ти юни 2018 година "Национална електрическа компания " ЕАД насочва покана за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ "Белене ". В рамките на поканата се дава опция и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата плана компания, както и/или за закупуване на електрическа сила от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да даде избрана информация на страните, които желаят да заявят присъединяване в процедурата.

Българската страна ще взе участие в плановата компания, екплоатираща АЕЦ „ Белене “ с апортна вноска на активите, включително – лицензираната площадка, наличното съоръжение, издадените решения, позволение, лицензии и други документи, свързани с плана. В процедурата са заложени редица условия за оптималната отбрана на имуществения интерес на българската страна. Българската страна, посредством НЕК ЕАД, си резервира правото на блокираща квота при вземането на решения по избрани въпроси от компетентността на общото заседание на акционерите в плановата компания. Предвижда се построяването на централата да се осъществя на пазарен принцип, без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия от страната и даване на държавни гаранции.

Заявление за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител, надлежно интерес за придобиване на миноритарно акционерно присъединяване в плановата компания, могат да подават български или задгранични юридически лица, както и обединявания от такива. Срокът за приемане на заявки за присъединяване е до 90-тия ден, считано от датата на издание на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният период за привършване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на издание на актуалната покана в Официален вестник на Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР