В изчислителния център на Японския държавен институт по естествени науки

...
В изчислителния център на Японския държавен институт по естествени науки
Коментари Харесай

Най-бързият суперкомпютър в света отбеляза своя пълен старт

В изчислителния център на Японския държавен институт по естествени науки (Riken) в Кобе беше маркирано цялостното пускане на най-бързия суперкомпютър в света „ Фугаку “. Първоначално той трябваше да бъде пуснат в употреба през април, само че беше решено този развой да се форсира, в това число заради необходимостта от осъществяване на незабавни проучвания, свързани с разпространяването на ковид, оповестява организация „ Киодо “.

Суперкомпютърът „ Фугаку “ е основан от „ Fujitsu Electrical Corporation “ в съдействие с „ Riken “. Той може да прави над 415 квадрилиона калкулации в секунда. Това е към 2,8 пъти по-висока скорост от скоростта на суперкомпютъра „ Сумит “ от Националната лаборатория на Съединени американски щати в Оук Ридж, Тенеси, който преди този момент се класира преди всичко в класацията, а в този момент е паднал на второ място. Третото място също заема американският суперкомпютър, а четвъртата и петата позиция се заемат от Китай. 

Частично „ Фугаку “ започва през април 2020 година, а през юни той беше приет за най-бързия в света от специалисти от интернационалния план „ Топ-500 “, които дефинират най-мощните суперкомпютри на планетата. През ноември този статус беше доказан още веднъж. Той се класира преди всичко в останалите три категории, като се показва най-добре в индустриални приложения, в изкуствения разсъдък и в разбора на огромен брой числа. 

" Фугаку " ще взе участие допълнително от 100 разнообразни изследвания. В допълнение към проблемите на пандемията, те са свързани по-специално с развиването в региона на изкуствения разсъдък и прогнозата за времето.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР