В избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни

...
В избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни
Коментари Харесай

Александър Маринов за избора на Атанасова и Белазелков: Политическа сделка

В избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има доста съществени възражения в авторитетни, научни и други среди. Най-добре е освен за този състав на Конституционния съд, само че и за българските институции да отпадне сянката на подозрението, че има нещо неправилно. Не виждам за какво би трябвало да се бърза и да се рискува престижа на тази авторитетна институция. Това сподели пред публичната телевизия политологът проф. Александър Маринов - някогашен ръководител на Стратегическия съвет към президента Радев.

Според него болшинството, което излъчи тези конституционни съдии, по един " високомерен метод " е погазило " преди малко признатия нов текст на Конституцията, който изисква, когато Народното събрание назначава на избрани позиции хора, това да бъде освен намерено, обществено, съществено разисквано, само че и да подсигурява компетентността на назначаваните лица ".

" Ясно е, че става дума за една политическа договорка. Тази договорка ще продължи нататък с други назначения ", предвижда проф. Маринов и добави: " Едва ли някой съществено счита, че изключително единият от двамата определени ще бъде самостоятелен и има нужната подготвеност. "

Той беше безапелационен, че президентът Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии и акцентира:

" Според мен той би трябвало да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, законни способи да изразиш отношение. Той няма по подобен метод да саботира полагането на клетва. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР