В Италия, както и в по-голямата част от Западна Европа,

...
В Италия, както и в по-голямата част от Западна Европа,
Коментари Харесай

В Италия армията произвежда медицинска марихуана, но не всички са доволни от това

В Италия, както и в по-голямата част от Западна Европа, канабисът за медицински цели е легален. Това, което разграничава страната е, че развъждането на растението де факто е в ръцете на армията, написа " Вашингтон пост ".

Единственото място, където може законно да се отглежда канабис, е добре охранявано военно оборудване във Флоренция. Тази година от две оранжерии там са създадени към 100 кг канабис.

" Правим всичко в границите на нашата организация ", разяснява шефът на оборудването полк. Антонио Медика. " Отглеждаме растенията, прибираме реколтата, сушим и мелим листата, пречистваме крайния артикул с гама лъчи, по-късно го доставяме в аптеки и лечебни заведения ", споделя той.

Сега ролята на армията в бизнеса с марихуана за лекуване следва да с разшири. Според новия закон за бюджета, прокарван през Народното събрание, програмата за канабис във Военната химическа фармацевтична фабрика ще получи спомагателни 2 милиарда $ обществено финансиране.

Ако законопроектът бъде утвърден, военните чакат продукцията да се утрои за година.

Законопроектът също така ще направи медицинския канабис безвъзмезден за всички пациенти, като цената ще се покрива от държавното управление. Досега локалните управляващи покриваха разноските в 11 от 20-те италиански района.

Количество и качество

Не всички обаче са удовлетворени от ролята на армията. Според някои даже и с новото финансиране качеството и количеството на отглеждания в Италия канабис не са задоволителни.

Италия легализира канабиса за медицински цели през 2007 година За да се отглежда законно обаче, се изисква особено позволение от Агенцията по опиатите към здравното министерство, което значи конфликт с пословичната италианска администрация. В резултат на това никой частен бизнесмен на съумя да сътвори бизнес и канабисът трябваше да бъде внасян от чужбина, което го направи прекомерно безценен.

Тъй като достъпът до медицински грижи се счита за конституционно право, през 2014 година държавното управление разпореди за задача на военните да отглеждат медицински канабис.

Един от проблемите е обаче, че армията създава единствено един тип, който е с ниски равнища на тетрахидроканабинол (THC), една от главните дейни съставки на марихуаната.

Трийсет и девет годишен пациент с множествена склероза споделя, че употребява здравна марихуана от 10 години, само че е разкрил, че локалните доставки са неефективни. Неговата болница внася от Холандия, само че от време на време се постанова да се чака месец за това.

Твърде скъпо

Проблемът с вноса на канабис от Холандия е, че е прекомерно безценен и това го прави муден, споделя Карло Валенте, юрист от южния град Лече, който съставлява такива пациенти.

Това прави лекарите, които така и така се борят със общественото табу, обвързвано с канабиса, още по-несклонни да го предписват, а болничните аптеки – по-некооперативни, изяснява Валенте.

Според следствие на сп. Internazionale вносният канабис може да коства до 84 $ на грам, до момента в който създаденият от армията коства 7 $ на грам, споделя Медика.

Според критиците обаче италианската войска няма потенциала, нужен, с цел да създава медицински канабис за цялата страна. Националното ползване на опиата е сред 400 и 450 кг на година по данни на военните. Това значи, че даже и да съумеят да утроят годишната си продукция до предстоящите 300 кг, военните мъчно ще отговорят на потребностите на страната и вносът от Холандия ще продължи да бъде нужен.

През 2012 година пациенти подават петиция до локалните управляващи да им разрешат да отглеждат своя лична марихуана под контрол, само че по този начин и не получават зелена светлина.

Медика въпреки всичко обаче е убеден, че армията може да отговори на търсенето и даже да стартира да изнася канабис в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР