В историята има войни, които са известни с това, че

...
В историята има войни, които са известни с това, че
Коментари Харесай

Седем войни, възникнали поради нелепи причини

В историята има войни, които са известни с това, че аргументите за възникването им са в действителност неуместни. Ето седем войни, зародили заради нелепи аргументи:

Войната сред Чили, Боливия и Перу (1879-1884 г.)

Наричат я още " Гуано война ", " Втора тихоокеанска война " или " Селитрена война ". Причината за възникването на тази война били залежите на Боливия с т.н " гуано " или преведено - изпражнения от птици. " Гуаното " е главната суровина за добива на фосфати. Използвали ги в производството на торове и барут. В пустинята Атакама, която се е намирала в териториите на Перу и Боливия, имало големи полета с „ гуано “. Тъй като средствата за изследването на суровината били големи за двете страни, те дали тази задача на чилийски организации. Но с течение на времето Боливия и Перу решили да лимитират пълномощията на Чили върху залежите и по този начин зародила войната.

Жертвите във войната били над 13 000 души. Победител е Чили, която съумяла да отмъкне цяла пустинна брегова линия.

Войната сред Англия и Франция (1152-1453 г.)

През 1137 година френския крал Луи VII подписва брак с херцогинята на Аквитания – Елинор. Освен с жена, кралят се сдобил и с две богати френски провинции. Макар и бракът им да бил на пръв взор благополучен, завръщане на краля от кръстоносен поход става мотив за бракоразвод. Херцогинята не харесала брачна половинка си, който бил избръснал брадата си. Тя му споделила да си я пусне още веднъж, само че откакто отказал, последвал бракоразвод. Елинор отпътувала за Англия, омъжила се за Хенри II, само че си и поискала двете френски провинции. Отказът на Луи VII станал мотив за нова война сред Англия и Франция.

Войната сред Мексико и Франция (1838-1839 г.)

Войната сред Мексико и Франция почнала поради френския сладкар Ремонтел. Той желал обезщетение от мексиканските управляващи, защото по време на безредици сладкарницата му е била унищожена. Тъй като не е получил нищо, 10 години по-късно се обърнал за помощ към краля на Франция – Луи Филип I. Кралят разпоредил изплащането на 600 000 песос на французите, които били потърпевши поради размириците. Мексико отказало, при което кралят блокирал всички пристанища на Мексико и избухнала война, която траяла една година. В последна сметка президентът на Мексико се съгласил да изплати дълга и Франция отдръпнала военните си сили.

Войната на Абс и Дубиян (610-650 г.)

Войната сред арабските племена Абс и Дубиян траяла 40 години, а повода била конно съревнование. Племето Абс се състезавало с кон, наименуван Дахис, a племето Дубиян, с кон, носещ името Габра, а залогът е бил 100 камили. В началото Габра водел, само че е бил изпреварен от Дахис. Но състезателят от племето Абс бил упрекнат в машинация, защото избутал кандидата си малко преди финала. Губещото племе отказало да заплати залога, тъй като се чувствало излъгано и почнала война, чийто край до ден сегашен не е явен.

Рибната война сред Исландия и Англия (1972 - 1976 г.)

Причината за войнатабили правата за лов на риба на Исландия и Англия. През 1958г. Исландия своеволно нараснала риболовните си граници от 6 км на 12 км, а през 1972 до 80 км. Двете страни в началото се споразумели за граници, до които английските риболовци ще могат до ловуват. Но откакто то изтекло, Ирландия за трети път нараснала границите си. Този път от 80км до малко над 320 км, като забранила на английските риболовци да нахлуват в ирландските води. В последна сметка, след намесата на НАТО, двете страни стигнали до спокойно съглашение.

Войната против птиците Ему - (1928-1932г.)

Вероятно най-неравностойната война в тази ранглиста е войната против птиците ему в Австралия. Проблемът на жителите на австралийския окръг Кемпиън бил, че поради дълга суша, локалните птици ему почнали всеобщо да предизвикват съществени вреди, нападайки фермите в търсене на храна.

През 1932 година военния министър, изпратил в региона екип от военни с две картечници и 10 000 патрона. Започнала военна интервенция за заличаване на огромните птици.

Войната завършила със срамно проваляне за хората. Били убити към 1000 емутa с близо 10 000 изстреляни патрона.

След време птиците си тръгнали, само че единствено тъй като житото било прибрано и към този момент нямало задоволително храна, която да заграбват от фермите.

Граничен спор сред Гърция и България - 1925 година

Куче станало причина за боен спор сред Гърция и България. През 1925 година гръцки граничар тръгнал да търси кучето си и минал границата, навлизайки в българска територия. След спор с българските граничари, той бил убит. На идващия ден гърците унищожили цялата българска застава, а малко по-късно Гърция нападнала България и превзела няколко български села в региона на град Петрич.

Благодарение на бързата дипломатическа задача на българските политици и намесата на Лигата на нациите, войната не се разраснала. Проведено било следствие за повода на експанзията на южната ни съседка. На Гърция било подредено да изтегли войските си от българска територия и да заплати огромно парично обезщетение на страната ни за породените вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР