В Историческия музей в Карлово бе открита документална фотоизложба, посветена

...
В Историческия музей в Карлово бе открита документална фотоизложба, посветена
Коментари Харесай

Документална фотоизложба за 101-годишнината на авиоинженера Иван Ночев откриха в Карлово

В Историческия музей в Карлово бе открита документална фотоизложба, отдадена на 101-годишнина от рождението на авиоинженера Иван Ночев. Зам.-кметът на Карлово Антон Минев откри експозицията, която е проведена със съдействието на общината, Историческия музей в Карлово, сдружение „ Ракетчик Джон Ночев ” и е част от Европейските дни на наследството в България. Военният историк доцент доктор Петър Ненков показа значими моменти от живота на авиоинженера доктор инж. Иван Ночев.

В гигантската конкуренция за преодоляване на Космоса карловецът Иван Ночев е изобретил реактивните мотори на спускаемия уред, с които е станало плавното кацане на Луната, излитането и сполучливото съединяване с кръжащия към Луната транспортен съд. При кацането на Луната двете елементи на модула „ Орел ” били свързани с 4 болта. При излитането назад към кораба „ Аполо-11 ” болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „ Орел ”. Тази дребна ракета преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба и скачили „ модула на Ночев ” с „ Аполо-11 ”.

Иван Стефанов Ночев е роден в Карлово на 23 септември 1916 година От дребен се увлича по техниката, приключва аероотдела на Механотехническо учебно заведение, стажува в цех „ Арсенал ” в Казанлък и стартира работа при брат си Ганчо в Държавната аеропланна работилница. Двамата поставят основите на Аеропланната работилница към летище „ Марино поле ” – Карлово. През 1942 година Иван Ночев дружно с други майстори по ремонта на самолети е изпратен на специализация в Германия. Записва се за студент в Берлинската политехника, само че войната го принуждава да се върне в България.

През 1944 година отново е студент в Пражката политехника, а по-късно се трансферира се във Виенския механически университет, където се дипломира като инженер. Работи на Виенското летище и още веднъж се завръща у нас. Но в родината на немския ученик Ночев не са гледали с „ положително око ” и той взема решение да емигрира. През 1951 година прелита океана и се открива в Канада. Какво ли не е работил – от бране на диви ягоди край Торонто до старши инженер в компания. Няма да гадаем кой и по какъв начин открива Иван Ночев, само че от 1956 година той е към този момент в Съединени американски щати. С работата си Джон Ночев си завоюва забележителен престиж освен в Сан Диего, само че и в цяла Калифорния. Американският Конгрес го удостоява с високо отличие за заслугите му към НАСА.

Казват, че персонални другари са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър. В началото на 1991 година Ночев съобщил на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Ала на 13 март същата година след малко боледуване умрял. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего участвали трима президенти – Джон Картър, Роналд Рейгън и Джорд Буш-старши. Нима единствено този факт не е индикативен за изключителния гений на българина, за приноса му като водещ ракетен конструктор на НАСА, разяснява военният историк доцент доктор Петър Ненков.

На представянето на експозицията беше връчена грамота за дарителство на Иван Чонов за предоставените достоверни документи от живота на Иван Ночев, а художничката Петра Керкенезова бе нарисувала портрет на Иван Ночев.
По мотив Европейските дни на наследството на България на 30 септември (събота) в Историческия музей в Карлово ще се организира Ден на отворените порти. Входът за всички музейни експозиции ще бъде безвъзмезден.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР