В Историческия музей в Горна Оряховица на 24 октомври ще

...
В Историческия музей в Горна Оряховица на 24 октомври ще
Коментари Харесай

Редят изложба с археологическите находки от крепостта Ряховец край Горна Оряховица

В Историческия музей в Горна Оряховица на 24 октомври ще бъде открита нова галерия, на която ще бъдат показани находките от археологическите разкопки на античната цитадела Ряховец.

За трета поредна година екип с началник Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и теоретичен съветник проф. доктор Хитко Вачев е зает с изследванията на крепостта.

За археологическа активност на средновековния обект тази година бяха обезпечени 28 390 лева От тях 15 000 леваса отпуснати от Община Горна Оряховица и 13 390 лева от Министерството на културата.

През миналото лято, за изясняване хронологията на създаване и преустройствата на оборудванията, археолозите изследваха няколко бранша. Това са улица при западната врата, сектори от северната крепостна стена и от населяваната повърхност на крепостта. Също по този начин продължи и изследването на слой, датиращ от желязната ера.

За втора поредна година на обекта се провежда и единствената в България археологическа школа за възпитаници. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей-Горна Оряховица и екипът, който организира теренните изследвания. През този сезон школата получи поддръжка и от локалния частен бизнес.

Сред благодетелите са: “Кроношпан България ” ЕООД, „ Алексис ” ЕООД – Александър Павлов, „ Офис Йес ” ЕООД – Калин Костов, Бар „ Империал ” – Анастас Начев, „ Сага 2000 ” ООД – Йордан Манчев, „ Пиано бар ” Горна Оряховица ” – Ангел Дучев. В археологическата школа участваха възпитаници от VIII и X клас на СУ “Вичо Грънчаров “ и СУ „ Георги Измирлиев “ в град Горна Оряховица и ПМГ “Васил Друмев “ във Велико Търново.

С откриването на експозицията посетителите ще имат опция да видят за първи път другите по последователност и тип археологически находки от Ряховец през този сезон – керамични съдове, монети, въоръжение и украшения. Ще могат да се срещнат с най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал ще следят стадии от изследванията, както и част от работата на учениците от археологическата школа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР