В Испания днес ще бъдат произведени третите парламентарни избори за

...
В Испания днес ще бъдат произведени третите парламентарни избори за
Коментари Харесай

Испанците гласуват днес на /предсрочни парламентарни избори/

В Испания през днешния ден ще бъдат създадени третите парламентарни избори за по-малко от четири години, заяви Асошиейтед прес.

Премиерът социалист Педро Санчес се надява, че гласоподавателите ще му дадат мощен мандат да остане на поста, който зае преди 11 месеца. Тогава с гласоподаване на съмнение беше свален от власт неговият закостенял предходник Мариано Рахой. Въпреки това към една трета от запитаните в социологическите изследвания от последната седмица на предизборната акция споделят, че не знаят за кого ще гласоподават.

Изглежда несъмнено, че появилата се наскоро партия " Вокс " ще вкара крайнодесни депутати в долната камара на Народното събрание - Конгреса на депутатите, за пръв път от 80-те години. Силно показване на " Вокс " ще е извънредно значимо за това консервативната Народна партия и десноцентристката " Сиудаданос " ( " Гражданите " ) да сформират съдружно държавно управление на болшинството и да отстранят премиера.

Санчес прикани гласоподавателите да гласоподават за най-старата испанска национална партия, " с цел да не позволим на трите партии от десницата да обединят сили ". Той беше заставен да свика тези предварителни избори, защото не съумя да прокара законопроекта за националния бюджет в Народното събрание през февруари.

В идващия парламент евентуално ще влязат пет огромни национални партии. Според социологическо изследване с присъединяване на 16 194 души, имащи право да гласоподават, Испанската социалистическа работническа партия ще завоюва 30 % от гласовете, Народната партия - 17 %, " Гражданите " - 13 %, крайнолявата " Унидос подемос " ( " Заедно можем " ) - 12 % и " Вокс " - 11 %.

Право да гласоподават имат 37 милиона испанци - 34,5 милиона, живеещи в Испания, и над два милиона в чужбина, уточни испанската изборна работа, представена от Си Ен Ен.

Един от трънливите въпроси в тази предизборна акция беше Каталуния. Десницата и левицата взаимно се упрекваха, че управляват погрешно връзките сред Мадрид и районното каталунско държавно управление. Имаше търкания и по въпроса за данъчната политика - десницата предложи понижаване на налозите за предоставяне на подтик на стопанската система, а левицата предложи увеличение на налозите на най-богатите, с цел да преразпредели тяхното благосъстояние и да помогне на най-бедните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР