В Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната, признат за

...
В Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната, признат за
Коментари Харесай

Иран екзекутира бивш зам.-министър с британско гражданство

В Иран бе екзекутиран някогашен заместник-министър на защитата, приет за отговорен по обвинявания в шпионаж в интерес на Англия, предадоха международните организации.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари бе изпълнена посредством обесване, оповестиха през днешния ден ирански държавни медии. 61-годишният Акбари, който имаше двойно поданство - иранско и английско - отхвърляше обвиняванията и споделяше, че признанията му са били изтръгнати с мъчения.

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че е ужасяващ от изтезанието на някогашния ирански заместник-министър.

" Това беше безмилостен и нерешителен акт, осъществен от безчовечен режим, който не съблюдава човешките права на своя народ ", написа в " Туитър " Сунак, представен от Ройтерс.

Министърът на външните работи на Англия Джеймс Клевърли също осъди изтезанието в Иран на човек, който има и английско поданство.

" Този безчовечен акт би трябвало да бъде наказан допустимо най-строго. Той няма да остане без последици ", написа Клевърли също в " Туитър ".

Алиреза Акбари бе арестуван през 2019 година и му бяха повдигнати обвинявания в шпионаж в интерес на Англия по отношение на договарянията на Иран със западните сили за нуклеарната му стратегия. Тази седмица Акбари бе наказан на гибел като " един от най-важните сътрудници на английското разузнаване ", заяви в сряда иранската правосъдна власт и посочи, че наказването, постановено от Върховния съд, е дефинитивно.

По-рано тази седмица брачната половинка на някогашния ирански заместник-министър сподели пред Би Би Си, че е била поканена на " последна среща " с него в пандиза, където той бил държан в единична килия. Мариам Акбари назова мъжа си " родолюбец " и сподели, че той е станал жертва на фракционни битки в кръговете на властта.

Като почитан чиновник на иранското министерство на защитата, Алиреза Акбари е открил близки връзки с политици, които се пробват да посредничат и реализиран помиряване след вълната от митинги в страната, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера Джеймс Клевърли прикани Иран да не извършва смъртната присъда, която дефинира като политически стимулирана.

От Иран постъпват доста известия за арести и даже изтезания на хора, оповестени за сътрудници на задгранични разузнавания, изключително на израелската работа Мосад и на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати. Твърденията на иранските управляващи нормално не може да бъдат доказани по самостоятелен път, а процесите се водят скрито, показва ДПА.

Редица жители на западни страни са арестувани в Иран. Според управляващите в техните страни Техеран е повдигнал скалъпени обвинявания на тези хора, с цел да ги употребява като разменна монета.

Акбари бе екзекутиран на фона на вълната от митинги в Иран след гибелта в полицейски сектор в столицата Техеран през септември на млада жена, арестувана от нравствената полиция, тъй като не носела вярно своя хиджаб. През последните дни демонстрациите, избухнали след кончината на Махса Амини - 22-годишна иранка от кюрдски генезис - позатихнаха на фона на подхванатите от управляващите репресии.

До момента на гибел бяха наказани минимум 18 участници в митинги, измежду които една жена. Четирима от тях към този момент бяха екзекутирани.

По данни на правозащитници досега са били убити общо минимум 520 стачкуващи, а над 19 300 индивида са били арестувани, показва АП.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР