В Иран арестуваха бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за подкрепа на

...
В Иран арестуваха бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за подкрепа на
Коментари Харесай

Арестуваха бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад

В Иран арестуваха някогашния президент Махмуд Ахмадинеджад за поддръжка на митинги по време на аудиенция в Шираз, заяви РИА Новости, цитирайки вестник Al-Quds Al-Arabi, който се базира на източник в Техеран.

По информация на изданието, властта е одобрила ареста на някогашния президент поради изказването на Ахмадинеджад в Бушер , което бе оценено като " подстрекаване към хаос ".

 Хиляди арестувани при митингите в Иран
Хиляди арестувани при митингите в Иран

Много от тях може да получат смъртни присъди

В четвъртък Ахмадинеджад разкритикува настоящия президент Хасан Роухани и неговото държавно управление пред поданици на града. Той ги упрекна в отдалечаване от проблемите на народа, " неприятно ръководство " и заграбване " монополите на публичното благосъстояние ".

По информация на изданието, карцерът на политика е станал с утвърждението на висшия водач на републиката Аятоллах Али Хаменей .

Консерваторът Ахмадинеджад беше президент два следващи мандата - от 2005 до 2013 година През 2009 година в страната имаше митинги след неговата повторна изборна победа .

 Нобелов лауреат зове народа на Иран към гражданско непокорство
Нобелов лауреат зове народа на Иран към гражданско непокорство

Зове ги да изтеглят парите от банките си и да не си заплащат сметките

В огромните градове на републиката от 28 декември има всеобщи митинги. Демонстрантите желаят от властта да усъвършенства икономическата обстановка.

В Техеран считат, че митингите са свързани както с вътрешните проблеми, по този начин и с подстрекаване от страна на Съединени американски щати, Англия, Саудитска Арабия. Жертви на безпорядъка са станали минимум 20 души, а стотици са арестуваните.

Малко по-късно стана ясно, че иранските управляващи са задържали основните уредници на митингите, които не стихват в разнообразни градове на страната от края на 2017 година Болшинството от по-рано арестуваните са освободени, заяви телевизия Press TV, базирайки се на представител на полицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР