В интервюто, което руската посланичка Елеонора Митрофанова даде пред Петър

...
В интервюто, което руската посланичка Елеонора Митрофанова даде пред Петър
Коментари Харесай

Пропаганда, заплахи, удобен журналист. Ето защо БНР спря интервюто с Митрофанова

В изявлението, което съветската посланичка Елеонора Митрофанова даде пред Петър Волгин за БНР и което в последна сметка не бе излъчено, е имало директни закани към България. Освен това то е било направено от журналист, който тя самата си е поискала. Така Даниела Късовска, председател на Програмния съвет на БНР, изясни пред националното радио за какво това изявление е било спряно.

" Имаше закани в това изявление към България за решенията и позициите, които тя взема, в две направления - във връзка с Паметника на Съветската войска и във връзка с бъдещето на " Лукойл ". Директни закани, че България ще понесе последствията от тези свои решения ".

Това сподели Късовска. Заплахи към България по тези тематики към този момент бяха отправени от говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Подобни закани прозвучаха и в мнения на българския президент Румен Радев.

Според Късовска въпросът за решението да бъде поканен този събеседник би трябвало да бъде заложен на управлението на " Хоризонт ", тъй като стратегиите на БНР имат самостоятелност да вземат такива решения.

" От позиция на стандартите казусът не е толкоз, че е госпожа Митрофанова. Ако изявлението беше направено в различен формат - с публицисти, не който госпожа Митрофанова си е поискала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио ", сподели още тя.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " да не излъчва изявлението с съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно " поради неспазване на журналистическите стандарти.

Късовска съобщи, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е пристигнала, откакто ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски е направил обществено изказване:

" Ние реагирахме незабавно откакто изявлението беше готово за лъчение. Това беше в 19 часа, в петък ", сподели тя и изясни, че процесът на запис, превод и подготовка на сходно изявление не е къс.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, съгласно пълномощията си, може да реши дали един подготвен артикул дава отговор като качество на журналистическите стандарти и правила.

" Категорично беше мнението - общо и неведнъж изразено от сътрудниците в Програмния съвет, че в изявлението имаше не просто агитация, а доста агитация. Беше заложен въпросът до каква степен морално е БНР да излъчва такова изявление. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е работил под напън, а с цел да бъдат предпазени публицистичните стандарти и името на БНР ", сподели още Късовска.

Програмният съвет може да даде ясно мнение, само че той не може да взема крайни решения, акцентира тя. Не за първи път Програмният съвет се занимава с проблем, обвързван с Петър Волгин и с предаванията, които той води, акцентира още Късовска и напомни за съответно решение за нарушени стандарти, " когато в границите на негово предаване беше обявена дезинформация за кораба " Царевна ". 

Даниела Късовска съобщи, че в БНР би трябвало прецизно да се съблюдават стандартите и да се следи за това.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР