В интервю за Китайската медийна група (КМГ) президентът на Казахстан

...
В интервю за Китайската медийна група (КМГ) президентът на Казахстан
Коментари Харесай

Касъм-Жомарт Токаев: Китай заема важно място във външната политика на Казахстан

В изявление за Китайската медийна група (КМГ) президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че страната му поддържа уравновесени и разнородни външни политики, с които основава удобна среда, с цел да отговори на потребностите на икономическото развиване. Китай заема значимо място във външната политика на Казахстан, сподели той, добавяйки, че са провели ползотворни диалози с ръководителя Си Дзинпин и са постигнали единогласие да продължат взаимноизгодното съдействие и обмена. Това е в интерес на дълготрайните ползи на Казахстан, акцентира Токаев.

Той сподели също, че ръководителят Си Дзинпин е популярен държавен водач, който управлява развиването на Китай. Според Токаев положителните връзки сред двамата ще допринесат за повече триумфи в двустранното съдействие.



Относно самодейностите на Китай Токаев уточни, че предложенията на ръководителя Си Дзинпин за създаване на общественост на споделена орис и за световното развиване, сигурността и цивилизациите ще окажат позитивно въздействие върху развиването на света. Така всички страни ще задълбочат другарството и съдействието между тях без дискриминация, наказания и закани, добави казахстанският президент.

Относно Срещата на върха сред Китай и страните от Централна Азия Токаев изрази очакване и вяра участниците в нея да задълбочат съдействието. Той уточни, че Китай и Казахстан поддържат добра търговия в размер на 31 милиарда щатски $. Казахстан приветства вложенията от Китай, сподели Токаев.

В отговор на въпрос по отношение на ШОС, той съобщи: „ Фактите потвърждават, че Шанхайската организация за съдействие има огромно въздействие в международните каузи и дава положителни вероятности. Това е резултат от поддръжката на Китай. Като ротационен ръководител на организацията, Казахстан ще покачва с цялостни старания капацитета ѝ, с цел да се реализиран повече триумфи. “



Според Токаев ШОС е неповторима с това, че има доста разнородни проекти. „ Ние освен обсъждаме и подхващаме дейности в сферите на сигурността и военните каузи, само че също по този начин вземаме решения за икономическото и комерсиално съдействие, вложенията и културния продан. Според мен към момента има доста благоприятни условия за ШОС в бъдеще. Изключително значимо е да работим дружно, с цел да изведем тази организация на по-високо равнище, да се възползваме от нейния капацитет и да създадем благоденствие за нашите нации “, сподели още казахстанският водач.

Освен това Токаев още веднъж акцентира позицията си по тайванския въпрос.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР