В интервю за Би Би Си президентката на Косово Вьоса

...
В интервю за Би Би Си президентката на Косово Вьоса
Коментари Харесай

Русия се опитва да дестабилизира Западните Балкани

В изявление за Би Би Си президентката на Косово Вьоса Османи сподели, че напрежението в северната част на страната е било подготвяно от Сърбия отдавна благодарение на Русия за дестабилизиране на Западните Балкани, заяви албанската организация АТА.

Османи съобщи, че напъните на съветския президент Владимир Путин да дестабилизира района няма да съумеят и Косово в никакъв случай няма да способства за каквато и да било ескалация на насилието.

„ Напрежението се усилва. От страна на Сърбия обаче отдавна тече подготовка благодарение на Русия за ескалация на обстановката в Западните Балкани в целокупност и съответно в Косово през последното десетилетие, през което (Александър) Вучич ръководи Сърбия, и изключително през последните месеци, в които Сърбия продължава да поддържа противозаконни структури в Северно Косово. Тези структури са формирани от престъпни банди “, сподели президентката на Косово.

Тя акцентира, че Косово граничи със комшия, който е изцяло следен от Русия. „ Косово в никакъв случай не е допринасяло и в никакъв случай няма да способства за каквато и да било ескалация на насилието. Трябва обаче да разберем, че граничим със комшия, който е напълно следен от Русия. Те се борят с нашия либерален метод на живот и с полезностите, които стоят в основата на нашата суверенна страна “, сподели Османи. Тя съобщи още, че напъните на Путин да дестабилизира района посредством Сърбия ще се провалят и че никой не би трябвало да става жертва на съветската и сръбската агитация.

В края на предходната седмица напрежението в северните региони на Косово, обитаеми със сърби, внезапно се усили, откакто косовското държавно управление реши да приложи реципрочни на сръбските ограничения във връзка с персоналните документи и регистрационните номера на колите. Впоследствие държавното управление в Прищина отсрочи използването на решението и блокадите, проведени от косовски сърби на границата със Сърбия, бяха вдигнати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР