В името на децата фондация Нашите недоносени деца стартира нова

...
В името на децата фондация Нашите недоносени деца стартира нова
Коментари Харесай

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

В името на децата фондация " Нашите недоносени деца " започва нова акция под надпис " Големите чудеса на дребните герои ". Тя е напълно в поддръжка на недоносените деца в България, които са над 6000 годишно.
Целите на акцията са набиране на дарения за нужна животоспасяваща инсталация, създаване на фамилни стаи за недоносени бебета и подкрепяне на работата на фамилен център за недоносени бебета " Малки чудеса ", където родителите могат да получат нужната поддръжка, схващане, само че и терапия за децата си.

Мария Константинова беседва с Маргарита Габровска - логопед, експерт по ранна детска намеса.

Работите като логопед в помощ на фамилии с недоносени бебета. Какво би трябвало да знаят родителите при грижата за недоносените деца?
Важно е родителите да знаят, че децата се развиват извънредно динамично през първите години от живота си, тъкмо тогава имат и максимален късмет да преодолеят най-бързо и с допустимо по-малко или никакви последици компликациите, пред които са изправени. В този смисъл, своевременното превръщане към експерт в случаите, когато имат терзания по отношение на развиването на детето си, е от огромно значение. Участието на родителите в лечението на децата също е доста значимо, защото те са тези, които прекарват с тях най-вече време, познават ги най-добре, а общуването и партньорството сред тях и терапевтите неизбежно оказва позитивен резултат върху превъзмогването на компликациите, които детето среща.

А от какво се нуждаят най-вече фамилиите?
Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят извънредно от информация какво се случва с децата им, постоянно се нуждаят и от психическа поддръжка, с цел да се оправят по най-хубавия метод със обстановката. Изключително належащо е и да им бъде обезпечена опция да посещават бебето си колкото се може по-често в неонатологичното поделение - да практикуват кенгуру-грижи с него, както и да вземат участие в действия, свързани с ежедневното му обгрижване, които са постижими за тях все още и са съобразени със положението на бебето и преценката на медицинския екип. Ако би трябвало да обобщим, родителите на недоносени бебета имат потребност да бъдат със своите деца, тъй че да възстановят и укрепят прибързано прекъснатата връзка между тях.

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?
Не дребна част от недоносените деца страдат от по-сериозни двигателни увреждания, като детска церебрална парализа. В този случай родителите се обръщат задоволително рано към нас, което разрешава навреме пускане на сложна лечебна работа - с рехабилитатор или ерготерапевт, логопед и други, подобаващи за съответния случай, експерти. В други случаи родителите се обръщат към нас на по-късен стадий, обезпокоени от това, че следят закъснение в някоя зона от развиването на децата си, да вземем за пример в езиково-говорното или двигателно развиване, развиването на умения за автономия или поведенчески проблеми.

Кое е най-трудното при работата ви с майките на недоносените деца?
Не мисля, че бихме могли да си съставим систематизиран облик на родителите на недоносени деца. Те са на първо място родители и като всички останали родители имат своите самостоятелни въпроси и терзания, само че в това време най-често са били изложени на доста по-висок стрес при започване на живота на децата им, за разлика от останалите родители. Това е причина да бъдат и доста по-тревожни за развиването на децата си, както и да имат първична нужда от повече поддръжка за себе си по отношение на превъзмогването на напрежението от преждевременното раждане.

Каква помощ очаквате да получите за подкрепяне на активността на центъра?
Към момента, може би ни е най-необходима поддръжка за осъществяване на обществената стратегия, която създадохме в Центъра. Тя е предопределена за фамилии, които нямат финансовата опция да обезпечат лечението на децата си. Благодарение на нея съумяваме да поемем 50% от сумата за терапия в Центъра, което разрешава работата с децата да се случва с нужната периодичност и дълготрайност. Към момента обществената стратегия се осъществя напълно с помощта на донорите ни.

Другата, доста нужна поддръжка, е обвързвана с обезпечаването на надграждащи образования за експертите на Центъра. Всички работещи в него имат тясна експертиза в региона на ранното детско развиване и работата с недоносени деца и техните фамилии, само че предвид на обстоятелството, че науката и практиката се развиват, актуализирането на знанията и лечебните подходи на екипа са от изключителна значимост за качеството на работата ни.

Какъв съвет бихте дали на фамилиите с недоносени бебета?
Преди всичко, да имат вяра в децата си и да ги поддържат по пътя на развиването им, само че да не не помнят да се грижат и за себе си. Често съветваме родителите да не ангажират цялото време на децата в профилирани занимания или визити при терапевти, времето за отдих със фамилията и времето за игра не рядко е подценявано, а неговото влияние върху развиването на децата е не по-малко значимо от това на структурираните занимания. Маргарита Габровска, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР