В храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Елин Пелин бе

...
В храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Елин Пелин бе
Коментари Харесай

В Елин Пелин Йордановден започна със Света Литургия, продължава с мъжко хоро в р. Лесновска

В храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в Елин Пелин бе отслужена Божествена Света Литургия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес е Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия наследник в река Йордан. Българинът има вяра, че както тогава, небето се отваря и Господ извършва стремежи. По същия метод вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Бог, който извършва стремежи, в същата нощ.

Празникът Богоявление се назовава още Просвещение, тъй като Йорданското събитие просвещава, като демонстрира Бога изявен в непостижимата загадка на единосъщната и неразделна Троица. Всеки посредством светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината посредством заслугата на Сина и посредством силата на Светия Дух.

Йордановден в Елин Пелин продължава с литийно шествие, което потегля от храма към река Лесновска, където от 10:00 ч. ще има водосвет и ще се извърши ритуално мятане на кръста и обичайното мъжко хоро.

Според националните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива цветущ и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава се здраве и огромен благодат. Ако пък времето е студено и изсъхнало, се приема като знак за плодородна и добра година./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР