В хода на възстановяването на българската икономиката след ковид-пандемията недостигът

...
В хода на възстановяването на българската икономиката след ковид-пандемията недостигът
Коментари Харесай

Липсата на кадри в България доведе до внос на работници чак от Далечния Изток

В хода на възобновяване на българската стопанската система след ковид-пандемията дефицитът на фрагменти набира все по-голяма скорост. Липсата на работна ръка у нас се задълбочава и български компании от разнообразни стопански действия са принудени да внасят от ден на ден служащи от все по-далечни дестинации. Това разясниха за Money.bg от

Сложната задача да се наемат български чиновници за редица трудови действия докара до увеличение на работодателите, които наемат служащи от страни като Узбекистан, Киргизстан и Казахстан и даже дори от далечни страни като Бангладеш и Непал.
 Снимка 627787
Източник:

В кои браншове работят чужденците

От Асоциацията на българските туристически организации - БАТА, обявиха за Money.bg, че това лято огромна част чиновници от въпросните страни са били наети в областта на туризма. Средната заплата в бранша е към 2000 лв., а българите, а броят на българите, които са подготвени да работят в туристическата промишленост понижава фрапантно.

В хотелиерството и ресторантьорството наетите на работа чужденци са най-вече от някогашните руски републики и от Украйна. В туристическата промишленост се търсят най-вече готвачи, сервитьори, градинари и други сезонни служащи.
 Индийци и непалци сменят българските служащи по морето: ето какви заплати получават
Индийци и непалци сменят българските служащи по морето: ето какви заплати получават

Гладът за (български) фрагменти кара работодателите да внасят работна ръка от надалеч

Както Money.bg писа преди лятото, при започване на летния сезон туристическият бранш у нас разгласи, че внася към 25 000 служащи, които би трябвало да запълнят все по-голямата липса на българкски фрагменти. Това разяснява служебният министър на туризма Илин Димитров при откриването на новия туристически сезон в курорт " Св. Св. Константин и Елена ".

Тогава от Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) разясниха за Money.bg, че това лято българските работодатели ще наемат чиновници от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от страните от Средна Азия, част от неналичието на фрагменти в българските хотели ще бъде запълнена от чиновници от Украйна, Беларус и Молдова.

Работниците от Далечния Изток - от страни като Непал и Бангладеш, са заети и в секторите " Текстил ", " Металообработване " и " Строителство ". Техният брой се усилва през последните месеци, макар комплицираното издаване на работни визи, което нормално лишава сред 6 и 8 месеца.
 Снимка 590890
Източник:

Един образец от Ботевград

Металообработваща компания FoxLaser неотдавна има нова индустриална мощ в Ботевград. От тази година компанията е почнала да внася служащи от Багладеш и Киргизстан.

" Цената на труда в България се усили много съществено и все пак е мъчно да се намерят качествени чиновници. Чужденците идват тук, с цел да работят и това най-много ги отличава от българските служащи ", разяснява пред Bloomberg TV Bulfaria Димитър Кинов, който е търговски шеф на компанията.

Сезонните служащи най-често са наемани за интервал от 3 до 6 месеца, а краткотрайните - от 1 до 3 години. Разбира се, наемат се и висококвалифицирани чиновници. Те стартират работа у нас с така наречен " синя карта " и нормално имат право да сключат до 5-годишни контракти.

Проблемът с неналичието на фрагменти не е единствено български

Недостигът на работна ръка е проблем на целия Европейски съюз. В прилежаща Гърция, да вземем за пример, близо 168 000 жители на трети страни ще се трудят в разрични браншове от стопанската система до края на идната година. 20 000 от тях са от Египет и Бангладеш.

Чуждестранна работна ръка запълва позициите, към които гръцките жители не демонстрират интерес по същия метод, както това се случва и в България.

Работна ръка отвън Европейски Съюз се търси за неквалифицирана земеделска работа, само че също и в строителството, млечната и месната индустрия, както и в туризма.
 Гърция чака 20 000 служащи от Египет и Бангладеш
Гърция чака 20 000 служащи от Египет и Бангладеш

Общо близо 168 хиляди жители на трети страни ще се трудят в южната ни съседка през 2023-2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР