В ход е кампанията за поредните избори тази година, трети

...
В ход е кампанията за поредните избори тази година, трети
Коментари Харесай

Сцени от предизбрния живот: Лицеви опори, визуални промени и колоритни кандидати

В ход е акцията за следващите избори тази година, трети подред, само че пък 2 в 1 – и за парламент, и за президент. Новостта в конкуренцията за парламентарния избор е присъединяване на " Продължаваме промяната ", само че като цяло обществото евентуално е с чувство за дежавю, защото посланията на двамата служебни министри, основали новата групировка, отекват от няколко месеца в общественото пространство, дружно с тези на останалите партии.

Президентските избори се оказаха по-интересни от предстоящото – освен заради появилата се конкуренция на главния кандидат Румен Радев, само че и поради плеада колоритни претенденти, които евентуално разчитат на ексцентричен метод и визия, с цел да привлекат публичното внимание.

Румен Радев на Черни връх

Преди да открие публично акцията си президентът, Румен Радев реши да показва физическа кондиция. Както разбираме, след петте години на " Дондуков " 2 той е във все по този начин добра форма, както и преди да размени попрището на кадрови боен с това на политик. При откриването на шампионата Sofia Karate Open 2021 – Купа на президента той направи направи 50 лицеви опори за 1 минута.



Ден по-късно Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова откриха акцията си с нанагорнище на Черни връх.



Лозан Панов като ефирен маг

След като съумя да обърка свои и непознати със странни послания (например рецензиите към Румен Радев, че не положил старания за кабинет с ГЕРБ и ДПС), кандидат-президентът Лозан Панов, началник на Върховен административен съд, смая публиката

Повечето мнения в обществените мрежи съпоставиха визията му с добре познатата атмосфера от студиата на телевизионните гадателки и магове.

Дори се появиха колажи:



" Чисто новата " Мая Манолова

Лидерът на " Изправи се БГ! Ние идваме " Мая Манолова реши да стане " чисто нов човек ", както бе разказана трансформацията от водещата на бТВ Жени Марчева. Не става дума за смяна в позициите ѝ, а във външния ѝ тип. В петък вечерта Манолова беше все по този начин руса, а в събота сутринта се появи в телевизионното студио кестенява.

" На старта на предизборната акция би трябвало да е ясно и на мутрите и на мафиотите, че не съм русокоска, че не съм руса. И ще го усетят и в тази акция ", изясни Манолова решението си.

Тя добави, че екипът ѝ упорствал за смяна, само че тя не била подготвена да промени нито идеите, нито говоренето си. Затова решила " да направи най-лесното ".

Манолова, която се изявява в " Тик Ток ", посвети видео в платформата на образната смяна.



И още образни промени

Визуално изменена наподобява и Николина Ангелкова от ГЕРБ – сегашен претендент за народен представител и някогашен министър на туризма. Ако е търсила внимание, значи е постигнала задачата си, тъй като предизборният ѝ афиш не бе подминат с равнодушие.

Същото се отнася и за завърналия се в листите на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Корпулентният политик остана в предишното. Сега е втален, само че погледът е същият, което не попречи на някои зевзеци да отбележат, че същинската партия на смяната в действителност е Движение за права и свободи.



" Луна президент "

Кандидат-президентката Луна сподели добър марекетингов усет, решавайки да употребява безплатния ефир на Българска национална телевизия, очакван за встъпителни видеа на претендентите, за промоция на новата си ария.

При регистрацията си за присъединяване във вота тя еднопосочно заключи обстановката: " Всичко е шоу, самият живот е шоу ". Певицата чистосърдечно призна, че една от аргументите да се кандидатира за президент е " да изляза самата аз да гласоподавам, вярвам на себе си ". Друга причина за решението ѝ била " да излезем от тази сивота, от тази отегчителност ".



Слоганът ѝ без изненада е " Луна президент ". Още през 2016 година поп фолк певицата пусна ария със същото заглавие и отговарящ текст: " За Луна ще гласоподавам да стане президент и с нея ще господарствам.. Луна президент! ". Сега обаче Луна за пръв път в действителност се кандидатира за държавен глава.

Йоло Денев – безконечният протестиращ

Друг живописен претендент за президент е " безконечният протестиращ " Йоло Денев. От години той е прочут с това, че където има митинг, без значение защо и за какво, Йоло Денев е там.

Това не е първият път, в който тангристът Денев се кандидатира за президент. Той е взел участие и във вота през 1992 година, като тогава получава 10 769 гласа.

Засега обаче Денев е по-скоро отвън прожекторите на предизборната акция.

Внимание притегли предизборно видео на друга кандидат-президентска двойка – тази на юриста Жельо Желев и на инженера Калин Крулев.



Готи – някогашният " мандатоносител " на Васил Божков

На тези избори поп фолк артистът Георги Георгиев-Готи, който на парламентарните избори през април отстъпи регистрацията на партията БНО си на хазартния необут Васил Божков, се кандидатира за държавен глава.

На последния локален избор той бе претендент за кмет на София и се снима на предизборния си афиш гол с тиква в ръце. Георгиев не за пръв път дава място в листите си на предприемачи, които са обвинени. На евроизборите през 2019 година БНО издигна Евгения Банева за лидер на листа и получи 0.12% или 2370 гласа.

През 2016 година пък БНО издигна като кандидат-президентска двойка Димитър Маринов - Митьо Пищова и Радослав Петров - Радо шишарката.

Засега акцията на Готи за президент наподобява надалеч по-консервативна от тази за столичен кмет през 2019 година.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР