В Хърватия в пострадалите от земетресението с магнитуд над 6,4

...
В Хърватия в пострадалите от земетресението с магнитуд над 6,4
Коментари Харесай

Хърватия се бори с последиците от силния трус


В Хърватия в потърпевшите от земетресението с магнитуд над 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, не престават дейностите по отстраняването на породените от труса вреди.

Военнослужещи и техника оказват помощ на потърпевшите, обезпечени са и хеликоптери за превоз на ранени, обезпечава се и техника за разрушение и почистване на руините на рискови здания.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия - Огнян Златев сподели пред БНР, че единствено за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ - 13 от Европейски Съюз и Турция.

България също се включва с оказване на подпомагане за потърпевшите региони.

Страната ни ще даде на Хърватия два тира с минерална вода, както и 300 походни кревати и 100 електрически радиатори, заяви министър председателят Бойко Борисов след работно заседание през днешния ден: „ Говорих през вчерашния ден с моя сътрудник Андрей Пленкович, само че това, което сме се разбрали – със100 хиляди евро да подпомогнем едно от учебните заведения, в което учат и българчета в него, и би трябвало и минерална вода колкото имат потребност да им помогнем - тук сме относително близко и с тирове елементарно и бързо може да се закара “.

Водата ще бъде превозена с тирове, а другата част от помощта - с военни самолети.

Един от камионите с вода отпътува през днешния ден, а другият - на четвърти януари.Два военни самолета " Спартан " ще вземат участие в превозването на предоставената от страната ни филантропична помощ.

Освен вода, палатки и одеяла, България има подготвеност за изпращането на спасители и експерти по оценка и обезопасяване на постройките, потърпевши при земетресението.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР