В градовете птиците често използват подръчни материали, за да свият

...
В градовете птиците често използват подръчни материали, за да свият
Коментари Харесай

Птиците нарочно слагат угарки от цигари в гнездата си, сочи изследване

В градовете птиците постоянно употребяват " подръчни " материали, с цел да свият гнездата си - намирането на листа и клони не всеки път е елементарно. Досега се смяташе, че пластмасовите торбички, хартията, алуминиевото фолио, жиците и угарките от цигари са случайно подбрани детайли, които просто правят работа на животните. Проучване, оповестено в журнала Avian Biology и представено от сп. " Икономист ", обаче твърди, че фасовете служат за избрана цел.

Авторите, Монсерат Суарес-Родригес и Константино Масияс Гарсия от Националния самостоятелен университет в Мексико, пазят тезата от 2012 година Тогава Суарес-Родригес демонстрира, че е по-малко евентуално гнезда с фасове да съдържат кърлежи и други паразити от другите, които нямат. Експериментите ѝ обаче не съумяват да потвърдят, че птиците, основали гнездата, събират угарките поради специфичните им свойства, или материалът се употребява просто тъй като хората изхвърлят доста фасове.

В последния опит се изследват 32 двойки сипки, които свиват гнезда в кампуса и чакат излюпването на дребните. Когато това се случва, учените заменят материала, с който те застилат гнездата си, с филцови повърхности, увити с части от растителен материал, постоянно употребен от птиците. Премахвайки остарелия материал, те отстраняват и кърлежите, които живеят по него, както и всекидневно увиващите се в него угарки.

Учените прибавят към новия материал кърлежи - в 10 от гнездата поставят 70 живи кърлежа, в 10 - 70 мъртви, а в 12 не поставят кърлежи. Тогава изчакват на дребните да им поникнат пера и по-късно събират материала за по-нататъшен разбор.

Учените са изследвали броя на угарките, занесени от сипките в гнездата им след прибавяне на новите подпорки. Гнездата, към които дружно с материала са били поставени мъртви кърлежи или не е имало кърлежи, не съдържат фасове. Гнездата, към които са били добавени живи кърлежи обаче са съдържали приблизително 1.25 угарки.

На базата на тези данни екипът е заключил, че сипките фактически събират угарки преднамерено, с цел да държат паразитите надалеч и да опазят по-добре дребните си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР