В голямото дерби на 20-ия кръг от италианската Серия А

...
В голямото дерби на 20-ия кръг от италианската Серия А
Коментари Харесай

Наполи стори срещу Юве нещо, което само Лацио е правил, но все пак не победи

В огромното дерби на 20-ия кръг от италианската Серия А и Наполи не се победиха и приключиха наедно 1:1. Въпреки многото офанзиви и атрактивния футбол враговете поделиха точките след попадения на Дрис Мертенс (23`) и Федерико Киеза (54`).
След срещата " партенопеите " събраха 40 точки след 20 мача и остават на 3-ото място - на 5 пункта от втория Милан. Ювентус пък е 5-и с към този момент 35 точки, оставайки на 3 точки от топ 4 и Аталанта, който обаче е и с дуел по-малко.
Първото полувреме бе като престрелка - доста удари и към двете порти (двуцифрени индикатори и за двата тима). Така Наполи се трансформира в едвам втория тим, който е отправил над 10 удара за първо полувреме на един мач от Серия А като посетител на Ювентус. Преди това е правено от Лацио през август 2013 година.
През втората част това не се промени и доста шутове и към двете порти продължиха, не доста огромен % от тях обаче бяха точни. Дрис Мертенс имаше опция за още голове, само че до такива не се стигна. Въпреки това той остава с 6 попадения от началото на ноември - минимум с два пъти повече от всеки различен състезател на неаполитанците за този интервал.
За Ювентус предстоят още два доста тежки дуела - първо посещение на Рома в Серия А в неделя (9 януари), а по-късно и нова аудиенция - на първенеца Интер в спор за Суперкупата на Италия (12 януари - сряда). Наполи пък има две семейства на хоризонта - против Сампдория в шампионата в неделя (9 януари), а по-късно и против Фиорентина в осминафиналите за Купата на Италия (12 януари - сряда).

СЪСТАВИ
Ювентус: Шчесни, Де Лихт, Куадрадо, Алекс Сандро, Ругани, Маккени, Рабио, Локатели, Бернардески, Киеза, Мората
Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Жезус, Гулам, Лоботка, Деме, Политано, Жиелински, Инсиние, Мертенс
За първите 10 минути игра домакините демонстрираха " мускули ". Те постановиха преса високо по терена, което докара до няколко рискови неточности от неаполитанците, които обаче не бяха осъдени. Освен това " бианконерите " насочиха и три изстрела, един от които по никакъв начин не безвреден. Уестън Маккени засече с глава центриране от ъглов удар, само че изстрелът му мина с малко около страничния дирек.
Постепенно Наполи стабилизира представянето си и на два пъти на собствен ред лиши рисково от Ювентус в личната му половина, само че не стигна до нещо по-опасно. Киеза обаче отговори в 16-ата минута с превъзходен пробив и мощен удар с левия си крайник от междинна отдалеченост, който обаче мина с малко около вратата на Оспина.
23` - 0:1! Изненадващо или не, само че първият гол падна във вратата на Ювентус! Мертенс получи в наказателното поле и макар че имаше няколко противникови футболисти против себе си, както и вратаря Шчесни, той ги преодоля с изстрела си, като неговият удар не бе спрян и от индивида, застанал на голлинията, с цел да подсигури Шчесни.
Четвърт час по-късно Жиелински изстреля топовен удар от границата на наказателното поле след чудесно подаване. Топката бе ориентирана тъкмо под напречната греда, само че там Шчесни се намеси по превъзходен метод и мазета в ъглов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ
54` - 1:1! Домакините изравниха резултата малко след началото на втората част. Топката бе избита и падна на крайници на Киеза, който не се забави и я пласира съвършено и неспасяемо в долния ъгъл на вратаря, макар че пред себе си имаше противникови футболисти.
По-малко от 10 минути по-късно Киеза бе покрай ново попадение, което щеше да бъде даже още по-зрелищно. Той се бе засилил и нахлу в наказателното поле, овладявайки топка, като по-късно я изстреля от въздуха мощно, само че този път ударът му попадна в обсега на Оспина, който този път избави.
В 64-ата минута Мертенс получи отляво на границата на наказателното поле и след късметлийски рикошет в неприятелски защитник топката остана в него и влезе в наказателното поле. Белгиецът опита изстрел, само че той попадна в Шчесни и стражът мазета.
В 83-ата минута Ювентус провежда доста добра контраофанзива. Топката бе подадена към Дибала, който бе малко след централната линия и се стигна до обстановка двама футболисти на домакините против един на гостите. Дибала опита да откри в наказателното поле Мойс Кийн, само че топката бе пресечена решаващо и голът се размина.
ПРЕДИ ДВУБОЯ
Ювентус се бори за това най-накрая да пробие в топ 4 на Серия А през сезона, само че към момента го разделят 4 точки оттова, а резултат, друг от успеха през днешния ден, ще го отдалечи от задачата. " Бианконерите " са с 34 точки от 19 срещи и заемат 5-ата позиция.
Наполи пък има даже по-сериозни упоритости. Тимът е на 3-то място и има 39 пункта от същия брой изиграни мачове, като изостава със 7 точки от водача Интер. При триумф обаче ще редуцира още повече дистанцията, защото дуелът на " нерадзурите " от днешния ден бе анулиран.
И двата отбора ще са без редица значими фигури - поради травми или ковид, само че Наполи наподобява по-ощетен от ориста. Бонучи, Киелини, Данило и Артур няма да са на линия за " бианконерите ", до момента в който гостите ще са без Кулибали, Лозано, Мерет, Осимен, Руи и други.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР