В голямата част от фирмите в Европа конкретните заплати на

...
В голямата част от фирмите в Европа конкретните заплати на
Коментари Харесай

Добра идея ли е заплатите във фирмата да се знаят от всички?

В огромната част от компаниите в Европа съответните заплати на служащите и чиновниците са конфиденциална информация. Обаче има и такива, при които размерът на възнагражденията на всеки чиновник се знае от всички в съответната компания (стига да се интересуват от това). Колко удачна е сходна политика? Засега мнението на специалисти е, че всичко зависи от съответната компания и обстановка.

Системата на " открити заплати " (open salaries) се практикува към този момент от доста задгранични компании, написа в собствен разбор РБК. Съоснователят на американската верига супермаркети Whole Foods Market, Джон Маки, още през 1986 година дава на чиновниците си достъп до информация за заплатите на сътрудниците им. Тогава, преди повече от век, той е считал, че това ще докара до конкуренция сред чиновниците, които могат да схванат аргументите, заради които компанията заплаща на всеки избрания размер заплата.

Основателят на онлайн основателя на уеб страници Squarespace и компанията за маркетингови разбори SumAll, Дейн Аткинсън, счита че системата на " открити заплати " разрешава работата в съответната компания да се построи на основата на взаимно доверие, действителни заслуги и равни благоприятни условия. Много американски започващи компании се придържат към политиката на " открити заплати ", като разгласяват приходите на всички чиновници в съответните блогове.

" Плюсовете " на такава система се удостоверяват и от специалисти. Например консултантската компания PayScale преди няколко години интервюира 71 000 чиновници на американски компании, задавайки им въпроса дали са удовлетворени от заплатата си. Служителите, които считат, че не им се заплаща задоволително за работата, са запитани дали имат намерение да изоставен съответната компания заради това.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Оказва се, че резултатите по отношение на спомагателния въпрос, са мощно свързани с това, дали управлението е обяснило на съответните чиновници за какво им се заплаща по-малко, в сравнение с са очаквали. Там, където това не е направено, 60% от " подценените " чиновници са показали, че имат намерение да изоставен през идващите шест месеца.

От друга страна, във компаниите, където управление е разкрило размерите на заплатите, тъй че се схваща че съответните чиновници не са " подценени " (защото това е общото равнище на възнагражденията в компанията) и също така се изясняват аргументите за настоящото състояние на нещата (например, че компанията минава през сложен период), впечатляващите 82% от чиновниците не имат намерение да изоставен (независимо че считат, че заплащането им все още не е достатъчно).

Експеримент , извършен от учени от университетите в Корнуел (Великобритания) и в Тел Авив (Израел), е посочил, че множеството хора, които са осведомени за размера на паричното заплащане на своите сътрудници, работят по-добре от тези, които са " в незнание " - мотивацията на чиновниците е понижена от съмнения, че сътрудниците им, които правят по-малко работа, получават (много) повече от тях.
 Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България
Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България

ИТ експертът Александър Попов намира своята формула за триумф и я споделя с читателите на Money.bg

В същото време, оповестението на заплатите може да докара и до (много) кавги - в доста компании да вземем за пример се открива разлика в приходите на мъжете и дамите.

Стараейки се да се оправи с казуса, държавното управление на Съединени американски щати преди няколко години взе ограничения против това, което преди се смяташе за комерсиална загадка на фирмите. Съгласно влезлите в действие правила, от март 2018 година всяка компания със 100 или повече щатни чиновници, е длъжна да дава информация за заплатите на Комисията при федералното държавно управление за обезпечаване на равни благоприятни условия (EEOC).

А що се отнася до Русия , там политиката на " открити заплати " е (все още) по-скоро изключение, разяснява Елена Каминская, началник на отдела отговарящ за възнагражденията на личния състав в консултантската компания Strategic Business Partners.

По предписание такива компании имат " плоско " ръководство и стеснен брой позиции. Обикновено това са започващи компании или дребни компании с екип състоящ се най-вече от родственици и другари, които нямат секрети един от различен. Според Каминская, методът на " открити заплати " в огромна съветска компания е съвсем неосъществим, защото може да докара до междуличностни спорове и намаление на продуктивността на труда.

А в България работодателите афишират ли възнагражденията?
 Снимка 613938
Източник:

Още през 2018 година " Лидл България " първа измежду комерсиалните вериги разгласи възнаграждението , което предлага за позицията касиер-продавач, разясниха от комерсиалната верига за Money.bg. Впоследствие са оповестени и обезпеченото повишаване на възнаграждението през първите години, което дава предвидимост и сигурност за финансите на хората, както и бонусите по разнообразни мотиви.

" Тази процедура се възприе и от останалите вериги и имаше своята роля в това да направи трудовия пазар по-прозрачен и заслужено конкурентен ", допълват от комерсиалната верига.

Ето какво още споделиха по въпроса за евенуалното разкраване на размера на възнагражденията от " Лидл България " :

" Когато обаче приказваме за позиции в администрацията, методът е друг и възнаграждението не се афишира. Причината за това са множеството разлики и специфики според от региона, равнището на отговорност, взаимоотношението с други отдели, интернационалния детайл в работата, отлични познания на немски език, опита и уменията на претендентите и други, като всяко от тях оказва въздействие върху заплащането.

Именно заради тази причина методът, който прилагаме при административните и оперативните позиции, е друг. Това е нормална процедура и в сдруженията на Lidl в доста други страни.

Без значение обаче дали приказваме за действен бизнес или администрация, наш непрекъснат ангажимент като шеф е непрекъснато да следим и проучваме пазара на труда, с цел да предлагаме едни от най-хубавите хонорари и работни условия в сектора.

Според " Ефектът Lidl " - оценка на икономическото влияние от активността на компанията в страната, " Лидл България " е водач в сектора по междинни равнища на възнаграждение за 2021 година По негови данни, междинната месечна заплата в компанията през 2021 година е с над 81% над междинната в бранша и с над 53% по-висока от междинната работна заплата за страната. "
 Снимка 613939
Източник:

Мнението на Катя Сотирова - Изпълнителен шеф организацията за асортимент на личен състав " Хорайзънс България ":

Споделянето размера на заплатите сред чиновниците в компанията  зависи от фирмената политика за работни заплати , която общоприетоо може да бъде дефинирана в две съществени посоки:
Прозрачна, ясно последваща кариерни пътеки. В този случай всички фирмени чиновници са наясно с размера на заплатите в компанията, по отношение на равнищата и позициите. Подобна процедура отстрани вътрешно напрежение и отровен работен капацитет. Дава изясненост на чиновниците за техните благоприятни условия за израстване. Индивидуална, договаряне на условия с всеки чиновник. В този случай, възнагражденията са конфиденциални и това постанова съблюдаване на строга корпоративна политика за неразкриване на размера им. Възможно е неналичието на информация и неизясненост за цялостната корпоративна политика за хонорари, да сътвори отрицателни вътрешно-фирмени взаимоотношения и нездравословна конкуренция.
Двете практики се ползват в разнородни браншове , като определяща е пазарната обстановка и до каква степен фирмите могат да устоят на следването на строги правила при определянето на размера на работните заплати. Бизнеси от браншове, в които има огромен дефицит на фрагменти, са принудени да вършат изключения от корпоративната рамка и договарят самостоятелни условия със чиновници, което постанова и строга конфиденциалност на възнаграждението.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР