В годината, в която отбелязва своята 70-та годишнина, Националната галерия

...
В годината, в която отбелязва своята 70-та годишнина, Националната галерия
Коментари Харесай

Националната художествена галерия получи рекордно дарение


В годината, в която отбелязва своята 70-та годишнина, Националната изложба получи неочакван и великодушен подарък от родолюбива българка. Над 1 милион и 770 хиляди лв. подари Маргарита Занеф - емигрирала в Австралия преди повече от 50 години, само че явно запазила родината в сърцето си. Средствата ще бъдат вложени в изкуство, увериха през днешния ден от управлението на галерията.

Нови експонати за Националната изложба - за това ще бъдат изхарчени парите от дарението на Маргарита Занеф. Не тъй като няма потребност от ремонт, споделят от галерията. Но желаят нейния доблестен жест да има своето непреходно удостоверение във времето.
Слава Иванова - шеф на Националната изложба:  Крайната цел е обогатяване на националната сбирка за днешните и за бъдещите генерации - това е задачата на всеки един музей. Госпожа Занеф Ще продължи да живее посредством сбирката, която ние ще създадем, с помощта на великодушното ѝ подаяние.
За Маргарита Занеф у нас се знае малко- емигрирала в Австралия през 60-та година. Съпругът и синът ѝ умряли рано, останала сама. Обичала изкуството. Била същински познавач и колекционер. През 2008-ма написа своето наследство и по този начин оставя парченце от себе си за България. След гибелта ѝ адвокатска адвокатска фирма продава парцелите на българката. Парите се разделят на две - сред галерията в Сидни и тази в София.
Слава Иванова - шеф на Националната изложба:  Нейният жест е един извънредно великодушен, жест в поддръжка на българската просвета и изкуство.
Плановете - да не се бърза, да се сортира деликатно, тъй че да се закупят нови експонати за всички раздели на галерията. А Маргарита Занеф ще получи своето самопризнание, непретенциозен жест на признателност - изписана върху паметна плоча./ БНТ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР