В главната роля - Величка Велянова Български тромпетист, пианист, композитор

...
В главната роля - Величка Велянова Български тромпетист, пианист, композитор
Коментари Харесай

Сапунената опера „Италиански лицей“ и министър Найден Тодоров


В основната роля - Величка Велянова

„ Български тромпетист, пианист, композитор и диригент " - това е написано в Уикипедия против името на министър Найден Тодоров. А ние бихме добавили: „ Любител на Куийн и на сапунени опери... ". Именно на сапунена опера замязя историята с Италианския колеж в Горна баня (НУКК) - десетки епизоди, предавани през последните няколко години, всеки от които приключва без развръзка.

И в епизодите на нашата сапунка се появяват разнообразни герои - един министър с прекомерно характерен и чудноват смях, различен министър с разширени зеници, фен на селфита, една-две „ къртици " в Министерство на културата, 5-6 далавераджии, разрастващи частен бизнес в държавния колеж, няколко магистрати, мутри и политици... Главната героиня в нашия случай не е млада и красива като робинята Изаура , а прекомерно опитна, хитра, обиграна и подла - престарялата „ краткотрайно изпълняваща (от 36 години) длъжността шеф " Величка Велянова. Близо четири десетилетия тя стои твърдо и непоклатимо, като сфинкс , на директорския стол и на министрите все не им доближава административен потенциал и време да я сменят.

Настоящият министър на културата Найден Тодоров би могъл да освежи сюжета на сапунката, като вместо да завърши КОНКУРСА за назначение на нов шеф на НУКК, да подпише заповед, в която да размени думата „ краткотрайно " с „ пожизнено изпълняващ длъжността шеф ", особено за незаменимата баба Величка.

В света има 43 или 44 монархии, в това число Ватикана, в които кралските особи са с доживотен статут. За разлика от горнобанската херцогиня, някои от тях непринудено се разделят с трона си, като Хуан Карлос I в интерес на сина му Филипе, император Акихито в интерес на сина му Нурохито, Бенедикт XVI - в интерес на папа Франциск... Може би и Велянова би отстъпила трона на щерка си Зорница, шеф на частното учебно заведение в държавния колеж, на сина си Пламен Пейков - „ пожизнено изпълняващ длъжността шеф " на културния център в Будапеща, или най-малко на протежето си Иван Капурдов, който е заречен да постъпи като Франциск и да запази нейните бизнес ползи.

А останалите двама претенденти, отвън този лист, класирани в КОНКУРСА за избор на нов шеф на НУКК, обикалят безпризорни към постройката на Министерството на културата и чакат от комина й да се появи „ бял пушек " /цялата информация към КОНКУРСА е надълбоко засекретена и „ виновните " чиновници от министерството прекомерно нелюбезно им изясняват, че до края на образователната година той няма да бъде финализиран/.

А табелата пред входа на министерството умерено може да бъде сменена с табелата на един столичен спектакъл - „ Сълза и смях "...

Автор: Лидия Апостолова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР