В Германия започнаха предварителните разговори за формиране на широка коалиция.

...
В Германия започнаха предварителните разговори за формиране на широка коалиция.
Коментари Харесай

Меркел и Шулц преговарят за правителство

В Германия започнаха предварителните диалози за образуване на необятна коалиция. Канцлерът Ангела Меркел и водачът на социалдемократическа партия Мартин Шулц седнаха на масата за договарянията. Очаква се диалозите да продължат 5 дни, а при положение, че не се стигне до съглашение, да последва и завършек на политическата кариера на най-малко един от двамата водачи.

 © Българска телеграфна агенция
С оптимизъм - по този начин канцлерът Ангела Меркел подходи към началото на договарянията за сформиране на държавно управление. Три месеца и половина, откакто завоюва изборите за Бундестага, само че не получи болшинство, консервативният блок Християндемократически/Християнсоциален съюз стигна до последния вероятен ход - необятна коалиция с главния си конкурент - Германската социалдемократическа партия.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вярвам, че можем да реализираме триумф. Възнамеряваме да работим бързо и да не забравяме, че германците чакат от политиците едно нещо - да позволяват проблемите им. Оптимист съм за договарянията, въпреки и да съм наясно, че ни чака доста работа през идващите дни.
Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц даде поръчка, че няма желание да проточва договарянията.
Мартин Шулц, водач на Социалдемократите: Както и да наподобява новото немско държавно управление, каквато и да е структурата му, едно е несъмнено - най-голямото предизвикателство пред нас, ще бъде да прокараме нови политики, съответни на времето в което живеем. Отворени сме за градивен разговор и няма да слагаме никакви безапелационни предварителни условия.
Ако двете най-големи партии не се спогодят, не се изключва и вид това да постави завършек на политическата кариера на някогашния ръководител на Екологичен потенциал.

Спорните точки са бежанската политика, разноските за защита, трудовият пазар и бъдещето на Европейски Съюз. Ако разликите бъдат изгладени, Германия може да има ново държавно управление при започване на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР