В Германия коалиционното споразумение е 800 страници. Ако ние не

...
В Германия коалиционното споразумение е 800 страници. Ако ние не
Коментари Харесай

Преговори за коалиция "по германски" - твърде голяма лъжица за България

В Германия съдружното съглашение е 800 страници. Ако ние не напишем такова, шансът да вървим на нови избори или при нова по-тежка рецесия това държавно управление да не се оправи е доста огромен. Така, че би трябвало да напишем такова съглашение. " Това съобщи някогашният финансов министър Асен Василев пред Би Ти Ви. Във вторник вторият от двамата основатели на политическия план " Продължаваме промяната " намерено предложи - още в деня на оповестяване на формалните резултати от изборите - сглобяването на ръководеща коалиция да стане по модела, по който върви сега същият развой в Германия.

Но до каква степен използван е той в сегашната обстановка в България?

Да оставим настрани, че съдружното сполазумение в Германия не е 800 страници. Последното - това след изборите от 2017 година - бе 177 страници, четири пъти по-малко.

Основна разлика е, че немското съглашение е сред политически партии с членове, водачи, специалисти във всевъзможни области, ясна конструкция, отговорност пред членовете и структурите и уставно избрани способи за одобрение на сходен документ. В българския случай най-малкото " Продължаваме промяната " не е партия, а единствено план без да е ясно пред кого тъкмо дават отговор водачите му и кой взема решение дали контрактуваното от тях удовлетворява гласувалите за тях. Освен това двама от евентуалните съдружни сътрудници - обединяването " Демократична България " и Българска социалистическа партия, са с управление в оставка.

Ключов миг е, че българската политическа класа не разполага с задоволително време, както и че в Германия президентът не е единствено пощальон, доставящ в Народното събрание решението на партията, получила мандат, а има повече пълномощия в името на това да се реализира работещо решение.

Днес Борислав Сандов от политическия съвет на " Демократична България " сподели пред Нова ТВ, че договаряния с Кирил Петков и Асен Василев са вероятни и през вчерашния ден са имали първи контакти по този въпрос, само че е нужно повече време - най-малко месец - заради което се надяват президентът Румен Радев да забави започването на процедурата за сформиране на постоянно държавно управление. В Западна Европа има страни, които са продължавали без новоизбрано държавно управление дълги месеци след изборите. Абсолютен международен връх държи Белгия - 541 дни договаряния.
Холандците тази година счупиха в края на октомври личния си връх за договаряния за коалиция след избори - 226 дни. И не престават. При това са неповторима обстановка, в която партиите вНидерландия не преговаряха месеци наред и предварителните срещи продължиха два месеца. Една от аргументите е, че по-късно на 17 март политическата сцена се раздроби още повече - 17 партии завоюваха най-малко един народен представител в 150-местния парламент. Предишният връх беше на настоящето държавно управление и сегашните 4 партии от 2017 година, търсещи ново съглашение.

 Премиерът на Нидерландия Марк Рюте.
© Reuters

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Как става в Германия

Конституцията там не слага периоди, само че има общи правила за държание, прагматичност и политически разсъдък, очакване партиите да подходят към съвещания с най-хубави планове... Всичко това основава характерна атмосфера са съдружни договаряния, а федералният президент е задължен да преценя дали предложенията на партиите за канцлер и държавно управление в действителност имат късмет да бъдат утвърдени в Бундестага преди да ги внесе за гласоподаване от депутатите.

Миналия път процедурата лиши съвсем половин година.
Този път договарянията в Германия са усложнени от това, че за пръв път в следвоенната история на страната обединението би трябвало да включва най-малко три партии. Нова специфичност е, че за пръв път в историята двете дребни партии за коалиция имат дружно по-голяма тежест от победителката ГСДП. В Чехия още преди изборите беше ясно в редиците на победилата съпротива кой с кого е подготвен да се коалира. В Германия не беше по този начин, ясно беше единствено с кого няма да има коалиция - с " Алтернатива за Германия ", а и някогашните комунисти от " Левицата " обичайно са отвън сметките, въпреки този път претендентът за канцлер на социалистите Олаф Шолц да не даде безапелационен отговор за тях по време на избирателен спор.

 Коалиционното съглашение от 2017-2018 година
Коалиционното съглашение от 2017-2018 година

Първата официална среща на трите партии бе три седмици след изборите. В средата на октомври те оповестиха период от 1 месец (седмицата, започваща на 6 декември) за реализиране на съдружно съглашение. Така управлението им споделя на членовете и на жителите, че ще създадат вероятното шест седмици след изборите да има нов канцлер.

На същата тази среща бе формиран прелиминарен документ по какво са съгласни по принцип (т.нар. първи компромиси):
Ясно е, въпреки да не е записано, по какво не са съгласни - от кое място ще дойдат парите:
Трите партии сътвориха 22 работни групи с към 300 участници , което не е доста, защото прави по към трима специалисти от партия във всяка комисия. Задачата е да се очертае до10 ноември първи вид на задачите/ангажиментите на съдружното държавно управление. Споровете стигат до такива детайлности като това, че " Зелените " желаят ограничаване на оптималната скорост по аутобаните, а " Свободните демократи " са срещу.

 Подписването на предходното съдружно съглашение в Берлин.
Подписването на предходното съдружно съглашение в Берлин.

Едва откакто се обрисува реализиране на съглашение водачите на трите партии поемат финалните договаряния за окончателния вид. Засега не се чува нито да има първи вид, нито водачите да са се присъединили, с цел да приключивсичко към края на ноември или началото на декември.

След това на специфична гала партийните водачи подписват документа . Това направиха предходния път Ангела Меркел (за ХДС), Хорст Зеехофер (за баварската ХСС) и Олаф Шолц (за ГСДП).

Това не е краят. Всяка партия би трябвало да удостовери контрактуваното - на специфичен конгрес ( " Свободните демократи " ) или онлайн гласоподаване измежду членовете на " Зелените ". Ако Бундестагът официално избере Олаф Шолц за канцлер доникъде на декември и в Берлин има ново държавно управление, това значи, че действителната промяна на властта е лишила три месеца след изборите.

 Преговори за коалиция

Последният път това продължи над 5 месеца и половина.

Първо се провалиха договарянията на ХДС/ХСС за коалиция със " Зелените " и демократичните " Свободни демократи " през ноември 2017 година, в което бяха изгубени два месеца. Коалиционното съглашение със социалдемократите, които с немалка доза отвращение влязоха в него, бе готово чак на 7 февруари 2018 година, т.е. 20 седмици след федералните избори. Последното гласоподаване за одобряването му бе на 464 хиляди членове на ГСДП при започване на март 2018 година Меркел постави клетва за нов мандат в средата на март 2018 година

Коалиционното съглашение бе от 177 страници и в него всеки ред е маркиран с номер, както е при подготвянето на законопроекти или обстоен предбрачен контракт. Документът, който и през днешния ден може да се купи от уеб страниците на партиите, има две страници Преамбюл, още толкоз страници наличие, 14 глави и 8400 реда.

 Преговори за коалиция

Той обгръща целия мандат до есента на 2021 година и постоянно разказва най-подробно задължения като:
Има текстове като да вземем за пример: Медии, медийно многообразие и медийна просветеност

Демокрацията се нуждае от осведомена и разнообразна аудитория.
За нас свободата, медийното многообразие и качеството са съществени полезности, като влагаме
специфични потребности в цифровата епоха. Безплатен достъп до медии и информация, висококачествена журналистическо-редакционна работа и нужните медийни умения разрешават независимост на връзка и благоприятни условия за равно присъединяване за всички.
Имаме потребност от мощни обществени и частни малките екрани и мощна и разнообразна преса и лоялна конкуренция. Издателствата и публицистите се нуждаят от надеждни рамкови условия. Искаме да ги подобрим, като създадем по-добро използването на закона за журналистическо наличие, за търговците на едро на пресата, понижената ставка на Данък добавена стойност и други принадлежности като се преглеждат нови модели на финансиране или косвени ограничения за финансиране.

 Част от главните задължения за енергетиата и околната среда, поети в предходното съглашение в Германия.
Част от главните задължения за енергетиата и околната среда, поети в предходното съглашение в Германия.

И въпреки всичко, това е политически текст, а доста постоянно в такива документи се употребяват изрази като " Много желаем ", " Коалицията желае да... ", " Ще поставим всички старания... "

В България политическите партии - изключително новите, обещаващи смяна, не разполагат с задоволително или най-малко с обществено разпознаваеми специалисти по толкоз доста браншове от стопанската система и живота, изискващи ясно съглашение по какъв начин ще бъдат реформирани. Асен Василев сподели на Би Ти Ви в понеделник: Асен Василев сподели пред Би Ти Ви: " Бихме поканили в тези групи и министри от служебния кабинет в ролята им на специалисти. Да се обсъдят главните проблеми, методите за решаването им и най-после да се излезе с един явен проект за идващите четири години за стъпки и промени, под който да се подпишем ". Експерти от коя партия ще бъдат служебните министри Василев не уточни.

 Лидерите от обединението с подписания документ. След това той се утвърждава от членовете на партиите.
Лидерите от обединението с подписания документ. След това той се утвърждава от членовете на партиите.

Не е ясно и по какъв начин ще бъде утвърдено едно вероятно съдружно съглашение.

Ако одобряването му изисква най-голям партиен конгрес, това в допълнение отдалечава крайния резултат. Ако " ИТН ", да вземем за пример, реши да се включи в коалиция, допустимо е за това да се свика Национална конференция, която по правилник може да взема значимите решения за работата на партията. А това става с 30-дневно предупреждение.

" Продълаваме смяната " няма подобен проблем, защото е единствено политически план.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР