В Германия има свободни работни места. Не достигат , и

...
В Германия има свободни работни места. Не достигат , и
Коментари Харесай

В Европа има глад за работници, шанс ли са украинските бежанци

В Германия има свободни работни места. Не доближават, и други експерти. Скорошно изследване сподели, че близо една трета от английските компании изпитват дефицит на чиновници. Наред с възходящите разноски, компании из цяла Европа са изправени пред неналичието на квалифицирани служащи, която в последно време става по-забележима от всеки път.
В тази обстановка огромният приток на милиони хора от Украйна след началото на войната, се преглежда като голяма опция за някои страни, които сега - или редовно - се сблъскват с дефицит на работна ръка.
Успяват ли обаче украинските бежанци, множеството от които са дами, пристигнали с децата си, а огромна част са квалифицирани, да се интегрират на пазара на труда година след началото на войната?

Шанс

" Бежанският поток от Украйна след 24 февруари 2022 година несъмнено беше късмет за запълване на празнините в личния състав за фирмите, които се борят да намерят чиновници със съответните пълномощия ", сподели Надя Куртиева, старши експерт по заетостта в бизнес групата на полската конфедерация " Левиатан ", представена от.

Повечето бежанци са наети в производството, ресторантьорството, услугите, осведомителните технологии и връзките. Украинските чиновници - както новодошлите, по този начин и пристигналите в страната преди войната - са ценени от полските компании.

" Проблемът обаче може да е, че Полша също би трябвало да се конкурира за украински служащи с други страни от Европейски Съюз, като Германия ", разяснява Шимон Витковски, специалист в Департамента по право и законодателство в Полския съюз на бизнесмените и работодателите.

Словакия има сходни опасения. Според Катарина Тешла, пиар управител на портала за работа Kariéra.sk, украинците са помогнали на словашкия пазар на труда, запълвайки работни места, от които словаците не са се интересували. Това се усеща извънредно в секторите на хотелиерството и ресторантьорството.

 От хотели до каравани и бодлива тел: Как България се оправи с рецесията с украинските бежанци От хотели до каравани и бодлива тел: Как България се оправи с рецесията с украинските бежанци

Украинците също по този начин намират работа в логистиката, строителството или производството. По-квалифицираните чиновници обаче са склонни да не остават в Словакия и единствено да минават през страната, до момента в който търсят кариера в западните страни от Европейски Съюз, където могат да получат по-добри заплати и по-висок стандарт на живот, изясни Тешла.

Според Зузана Румиз от ManpowerGroup украинците отпътуват най-вече за Германия , където също липсват чиновници в производството или строителството. Германия несъмнено не е единствената западноевропейска страна, която би могла да притегли украински служащи, които сега живеят в източноевропейска страна.
" Френските бизнесмени желаят те да работят и ще приветстват всеки, който желае да работи настойчиво - без значение от кое място идва. Украинските бежанци са необикновен актив за френските компании и бизнесмените в цялата страна са подготвени да ги обучат и да им дадат работа ", сподели Франсоа Аселин, който оглавява най-големия профсъюз на дребни и междинни предприятия във Франция.

" Чешката стопанска система ще бъде подкрепена от дълготрайното оставане на украинците; би трябвало да им осигурим езиково образование и да им дадем опция да се включат в пазара на труда съгласно тяхната подготовка, с цел да бъдат удовлетворени в нашата страна ", сподели Дагмар Кужвартова от Конфедерацията на промишлеността на Чехия.

Езикът - съществена преграда

Според отчет на Агенцията на Европейски Съюз за главните права 39% от интервюираните мъже и 31% от дамите са имали платена работа към август-септември 2022 година (Данните за украинците в България можете да видите ). Проучването е извършено в 10 страни от Европейски Съюз - Унгария, Полша, Румъния, Словакия, България, Чехия, Германия, Италия, Испания, Естония. Около 10% от мъжете и 16% от дамите са имали платена работа, откогато са напуснали Украйна, само че не са имали такава все още на изследването.

 В жълто - респонденти, които имат платена работаВ синьо - респонденти, които са имали платена работа след напускането на Украйна, само че в този момент нямат
© FRA

В жълто - респонденти, които имат платена работаВ синьо - респонденти, които са имали платена работа след напускането на Украйна, само че в този момент нямат

Около половината от мъжете (47%) и дамите (49%) не са били на платена работа след напускането на Украйна.

Респондентите с ограничавания в ежедневните действия е по-малко евентуално да работят против възнаграждение (27%), в сравнение с тези без ограничавания (37%).

В изследването хората над 16 години, които са били на платена работа, са запитани за повече детайлности за сегашната им претовареност. Около две трети (66%) са намерили нова работа в приемащата страна.
Всеки четвърти (24%) е траял работата или бизнеса си в Украйна отдалечено . Около 3% са почнали нов бизнес или са станали самонаети.
Зададен е въпрос и дали новата им работа подхожда на тяхното равнище на обучение. Почти половината (48%) декларират, че сегашната им работа е под равнището на образованието им. Това е по-често при дамите (51%), в сравнение с при мъжете (39%). Около една трета (35%) са имали работа, която подхожда на тяхното равнище на обучение.

Почти една четвърт (24%) от хората на възраст 16-24 години нито са работили, нито са учили. Около половината (48%) са учили все още на изследването и не са работили. Като цяло 14% са били на платена работа, а 9% са работили и учили по едно и също време.

Недостатъчното познаване на езика на приемащата страна е главната преграда пред намирането на работа (51%). Анкетираните в Германия (67%) и Испания (65%) загатват това най-често.
Почти трима от всеки 10 (28%) не могат да работят заради отговорности, свързани с грижи за деца или възрастни или заболели родственици. Това е по-честа спънка за дамите (33%), в сравнение с за мъжете (9%).

Почти всеки пети не работи, тъй като към този момент се е пенсионирал или е прекомерно остарял (19%).

Бърза интеграция

Според данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестени при започване на януари, вследствие на войната доникъде на ноември 2022 година към 4.7 милиона бежанци от Украйна са се записали за краткотрайна протекция в Европейски Съюз. Повечето от пълнолетните са дами с по-високо от междинното равнище на обучение спрямо други групи бежанци и украинското население като цяло.

Ограничената за момента информация за предходния им трудов опит допуска, че голямото болшинство са работели към началото на войната . Сред тях забележителен дял са работили в секторите на опазването на здравето и образованието.

Включването в пазара на труда на украинските бежанци е по-бързо спрямо други групи бежанци . В няколко европейски страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз д елът на заетите украински бежанци в трудоспособна възраст към този момент е над 40% (включително Нидерландия, Литва, Естония и Обединеното кралство). Процентът може да е сходен и другаде, по-специално в Полша и Чехия, в случай че се вземат поради също краткосрочните работни места и неофициалната претовареност. В други страни делът е по-нисък, само че нараства.

Тъй като огромна част от ранното наемане на работа е съсредоточено в нискоквалифицирани работни места, несъответствията в уменията са необятно публикувани.

Заетостта на повърхностен работен ден също е по-честа измежду украинските бежанци заради отговорностите, свързани с децата им. За разлика от предходните бежански потоци, новопристигналите от Украйна имат право да търсят работа на доста по-ранен стадий. Директивата за краткотрайната протекция, задействана от Европейски Съюз с невиждан ход при започване на март 2022 година, дава право на неотложно наемане на работа или самонаемане на бежанци от Украйна.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз затегнатият пазар на труда и дефицитът на служащи в доста приемащи страни дават положителни предпоставки за сполучлива интеграция на пазара на труда на бежанците, само че доста ще зависи от съпътстващите ограничения за поддръжка.

Колко са работещите украинци?

В Полша към началото на октомври са получени повече от 400 хиляди уведомления от работодатели за наемане на украинци. Някои от тях може да са били в страната и преди 24 февруари, само че във всеки случай това свидетелства за четирикратно нарастване по отношение на началото на май.

Изчисления демонстрират, че публично към 25% от украинските бежанци в страната работят. Смята се обаче, че доста повече украинци работят импровизирано или отдалечено.

Данните от Чехия сочат, че към 57 хиляди украински бежанци са регистрирани като заети (което допуска равнище на претовареност от минимум 20%).

В балтийските страни обстановката наподобява по-благоприятна: Положението на пазара на труда на украинските бежанци е обнадеждаващо и в Ирландия и Обединеното кралство: Включването на пазара на труда е впечатляващо и в Дания . Към октомври 6 100 украинци с годно позволение за престояване и позволение за работа са намерили такава (ниво на претовареност от 53%, по отношение на 19% през април). Нидерландия обаче регистрира най-високите равнища на претовареност измежду украинците, ползващи краткотрайна протекция, като последният брой уведомления възлиза на 46 хиляди Според организацията за обществена сигурност UWV, даже в случай че се вземат поради двойното отчитане, както и хората, които към този момент не са на работа, е допустимо да има до 40 хиляди работещи в страната украинци при 55 хиляди в трудоспособна възраст.
Напредъкът е по-бавен, само че въпреки всичко забележим в други европейски страни.

В Германия е по-трудно да се направи оценка. Много украински бежанци работят на ненапълно работно време и не се чака да бъдат регистрирани в системата за обществено обезпечаване. Между края на февруари и юли броят на украинците, които внасят обществени осигуровки, е повишен до едвам 45 хиляди от евентуалните 640 хиляди Институтът Ifo обаче е интервюирал съвсем 1 000 украински бежанци през юни и е открил, че 90% от интервюираните биха желали намират работа в Германия и към една четвърт от тях към този момент са съумели.

 В Европа има апетит за служащи, късмет ли са украинските бежанци
© audiovisual.ec.europa

Категории работа

Организацията за икономическо сътрудничество и раз акцентира, че бежанците в някои страни могат да разчитат на към този момент съществуващи професионални мрежи от пристигнали по-рано украинци, които постоянно са работили на тежки физически и нискоквалифицирани работни места.

Като се има поради междинният профил на уменията на украинските бежанци, рискът от свръхквалификация, т.е. да имат на по-висока подготовка от изискваната за работата, сега е висок.

В Испания към май украинските бежанци са били съсредоточени в браншове, които са привличали относително огромен брой украински мигранти и в предишното, в това число хотелиерство (30%) и строителство (10%). Хотелиерството е един от най-разпространените браншове на претовареност в редица страни с налични данни, в това число Австрия, България, Дания, Швейцария и Ирландия.
Други браншове със относително огромен дял на чиновници украински бежанци включват селското стопанство, производството, търговията на едро и дребно, както и просветителния бранш.

В Полша към края на април към половината от бежанците са работили на нискоквалифицирана служба.

Това важи и за към 40% от украинците в Латвия .

Проучване от Словакия от същия интервал рисува сходна картина за наетите украински дами и разпознава обилни несъответствия в уменията. Въпреки че всеки трети емигрант, работещ в страната, е с висше обучение, единствено 4% работят по специалност, изискваща това равнище на подготовка.

Проучване в Обединеното кралство демонстрира, че през юни повече от половината заети пълнолетни (63%) не са работели в същия бранш, в който са работили в Украйна, като процентът нараства в допълнение до ноември (65%).

Основните аргументи за това са били: Към юни най-често срещаните браншове на претовареност във Англия са били хотелиерство или хранителни услуги (29%), произвеждане (8%) и търговия на едро и дребно (8%).

Несъответствията в уменията наподобяват постоянно срещани измежду бежанците в Чехия . Данни от юли демонстрират, че повече от двама на всеки петима украинци имат работа, която е доста по-нискоквалифицирана от тази, която са имали в Украйна.

В Германия съвсем всеки трети емигрант с желание да остане чака да работи под квалификацията си или към този момент го прави.

 От хотели до каравани и бодлива тел: Как България се оправи с рецесията с украинските бежанци От хотели до каравани и бодлива тел: Как България се оправи с рецесията с украинските бежанци
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР