В ГЕРБ се надяват кандидатът им Костадин Димитров да спечели

...
В ГЕРБ се надяват кандидатът им Костадин Димитров да спечели
Коментари Харесай

Двама математици и бивш кмет с шансове за балотажа в Пловдив

В ГЕРБ се надяват претендентът им Костадин Димитров да завоюва от раз
Сложни калкулации ще би трябвало да създадат в идната акция двама от претендентите за кмет на Пловдив, само че пък те са математици и би трябвало да се оправят. Това са номинираният от ГЕРБ доскорошен властник на регион „ Тракия “ Костадин Димитров и издигнатият от „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ проф. Ивайло Старибратов.

Костадин Димитров ще би трябвало да проучва и пресметне какви са разликите сред регион „ Тракия “ и Пловдив, с цел да насочи вярно посланията в акцията си. В „ Тракия “ той е несъмнено обичан и почитан – на изборите през 2019 година завоюва от раз с 58,49% поддръжка, претендентите за останалите региони отидоха на балотаж. Този регион обаче е характерен – кварталът е нов, тази година се навършват 50 година от основаването му, и фрапантни проблеми на другите елементи на Пловдив като неналичието тук-там за паркиране да вземем за пример там съвсем няма. А не е единствено трафикът – кметът на втория по величина град би трябвало да се грижи за културното завещание, за чистата на въздуха, за градския превоз и т. н., нерешените въпроси са доста. По информация на „ 24 часа “ поддръжниците на концепцията точно Костадин Димитров да е претендентът за кмет на Пловдив са дали обещание на водача на ГЕРБ Бойко Борисов той да завоюва на първия тур, само че това ще се случи единствено в случай че той успее да завоюва сърцата и на хората, които не са стъпвали в „ Тракия “ от години. А и всекидневно в Пловдив се стига до втори тур.

Професорът по математика Ивайло Старибратов пък е изправен пред комплицираната задача да активизира по-голямата част от тези 36 072 гласоподаватели, които на 2 април т. година гласоподаваха за ПП-ДБ. Азбучна истина е, че парламентарните и локалните избори са разнообразни, а и връзките в обединението са комплицирани – не е загадка, че в „ Да, България “ държаха претендентът за кмет да бъде депутатът Манол Пейков, а в ДСБ залагаха на сътрудника му в Народното събрание Йордан Иванов. И в този момент има разочаровани, които няма да отидат до изборните секции. Бившият шеф на Математическата гимназия Ивайло Старибратов не влиза в борбата за локалната власт за първи път, преди 4 години беше претендент за общински консултант от листата на „ Демократична България “, само че беше подложен на неизбираемото десето място. Събра 356 преференции, с които нямаше по какъв начин да пренареди листата. След това беше народен представител в 45-ото и 46-ото национално заседание, само че не може да се похвали с известността на главните си съперници – Костадин Димитров и Славчо Атанасов.

Малко по-проста е обстановката при някогашния кмет Славчо Атанасов, който се кандидатира за пети път. Сега зад него застава коалиция от 7 партии, 3 от които – „ Кауза Пловдив “, ЗС „ Александър Стамболийски “ и Вътрешна македонска революционна организация, имат групи в Общинския съвет на Пловдив от години. В обединяването пресмятат, че имат шансове да получат към 20 000 гласа, а Славчо Атанасов има и персонален рейтинг, и може да отиде на балотаж. Ако това фактически се случи и на втори тур един против различен застанат Костадин Димитров и Славчо Атанасов, основен ще е въпросът за кого ще гласоподават симпатизантите на ПП- Демократична България. При оповестяването на претендента на ГЕРБ за кмет на Пловдив Бойко Борисов заяви, че партията му ще поддържа номинациите на ПП-ДБ на балотажите, само че дали и противоположното би се случило, не е ясно.

Това са тримата съществени претенденти и може да се предвижда, че в случай че се стигне до втори тур, на него ще отидат двама от тях. Единият най-вероятно ще е Костадин Димитров, акцията ще реши кой ще е другият.

Иначе в борбата за Пловдив влизат и депутатите от „ Възраждане “ и Има Такъв Народ Ангел Георгиев и Станислав Балабанов, Българска социалистическа партия издига арх. Костадин Палазов, има и самостоятелни претенденти като някогашния основен редактор на в. „ Марица “ Руси Чернев и юрист Юлияна Рангелова. Предстои да се види какво решение ще вземе Дани Каназирева, която беше измежду вероятните претенденти на ГЕРБ. Иначе със своята партия " Съюз за Пловдив " е взела участие в кметската конкуренция на последните 3 вота.

Ваня Драганова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР