В Газа безопасни места в момента няма, разказва в телефонен

...
В Газа безопасни места в момента няма, разказва в телефонен
Коментари Харесай

Хората в Газа: Кошмар, който непрекъснато се повтаря

В Газа безвредни места сега няма, споделя в телефонен диалог Мона Сабах, която се намира там. От 7 октомври 29-годишната жена прекарва по-голямата част от времето в мазето си дружно с децата, брачна половинка си и съседите им. " Снощи имаше непрекъснати бомбардировки. Особено в Римал (квартал в центъра на града – бел. ред.) беше доста тежко. Питаш се: къде ще ударят идващия път? Ще оцелееш ли и тази нощ? Ще видиш ли слънцето още веднъж? " Такава военна борба сред Израел и Хамас, дружно с други палестински военизирани групи, се случва за пети път в последните години. " Няма ток и съвсем никаква вода "

" Ако желаят нещо, би трябвало да го договорят с Хамас. Те удрят нас, а не Хамас ", споделя Мона Сабах. " Плаках цялата нощ, всички крещяхме и плакахме. Не мога да допускам, че това отново ни се случва. Ние сме цивилни, не сме създали нищо. Искаме всичко да свърши. Няма ток, няма интернет, няма съвсем никаква вода. Не е ли задоволително, че от 15-16 години живеем под обсада? Какво следва? "  

Много от палестинците, принудени да изоставен домовете си, намират леговище в следените от Организация на обединените нации организации на територията на ексклава.Снимка: Ashraf Amra/AA/picture alliance

Според палестинското Министерство на здравеопазването в Газа от началото на войната са починали над 1300 палестинци. Други над 6000 са ранени. Израелски медии оповестяват, че са убити и към 1500 палестински терористи, минали границата на Израел.

В Израел до момента са починали над 1200 души. Ранените са повече от 3100. Голяма част от жертвите бяха убити при терористичните офанзиви на 7 октомври. Между 100 и 150 души, измежду които деца, възрастни и чужденци, са отвлечени в Газа и държани като заложници. 

" Пълна обсада "

В понеделник израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи " цялостна обсада ", прекъсвайки доставките на електричество, храна и гориво от Израел към Газа. Храната и горивото се внасят - под непоколебим надзор - през израелския граничен контролно-пропускателен пункт Керем Шалом. Питейната вода, която палестинските управляващи купуват от Израел за линията Газа, също към този момент няма да бъде доставяна. Междувременно Египет затвори граничните си пунктове в южната част на Газа. 

Израелски правозащитни организации като " Гиша ", която се застъпва за свободата на придвижване на палестинците, разкритикуваха израелския отговор, който съгласно тях групово наказване и демонстрира " цялостно неуважение към цивилното население ".

В сряда следобяд единствената електроцентрала в Газа към този момент бе свършила горивото. Въпреки че продължителните спирания на тока са нещо всекидневно за Газа, цялостното му прекъсване слага дребната територия на ръба на опциите. " Електричество към този момент няма, няма и гориво за генераторите ", оповестява публицист от Газа, който зарежда мобилния си телефон с малко слънчево устройство.

Болниците може да се трансфорат в морги

Всичко това прави възприятието за изолираност е още по-осезаемо. Особено в този момент, когато всеки търси спонтанен заслон от въздушните удари, а мобилният телефон остава единствената връзка със семейство и другари. Освен това лечебните заведения, както така и така отслабената здравна система, също са наранени и застрашени от цялостен срив поради непрекъснато възходящия брой ранени. Международният комитет на Червения кръст предизвести за риск лечебните заведения да се трансфорат в морги.

" Просто не мога повече да не преставам по този начин ", признава Раед Ел Атамна в телефонен диалог с Дъждовни води. Семейният мъж дълги години е работил като водач за задгранични публицисти. Още в събота му се наложило да избяга дружно със със фамилията си от Бейт Ханун, град в северната част на Газа, намиращ се в пограничната зона с Израел.

Стотици хиляди палестинци са принудени да изоставен домомовете си в линията Газа и да търсят заслон другаде.Снимка: Mohammed Salem/REUTERS

Семейството в този момент е настанено в неподготвено учебно заведение, ръководено от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци в Джабалия - бежански лагер и квартал на град Газа. " Имаме единствено това, с което бяхме облечени в събота. Оттогава не сме се къпали. Не спим, на всички места към нас има бомбардировки ", споделя Ел Атамна. Безброй други хора, сходно на него, бягат в границите на линията Газа. Няма доста благоприятни условия: границите с Египет и Израел са затворени. Няма убежища и бункери.

В търсене на заслон

По данни на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност по филантропичните въпроси от 7 октомври насам към 340 000 души са били принудени да изоставен домовете си, главно от регионите наоколо до границата в северната и източна част на линията Газа. Около две трети от тях търсят заслон в учебни заведения, ръководени от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци. Други се пробват да намерят заслон при родственици, които са в западната част на Газа. И там обаче израелските военновъздушни и военноморски сили бомбардират от крайбрежието.

Страхът и контузиите от предишните войни към момента са живи за доста хора в линията Газа. " Това е призрачен сън, който непрестанно се повтаря ", споделя Ел Атамна, който е изгубил дома си при войната от интервала 2008-2009 година.

" И тук не се усещаме в сигурност. И кой знае какво още следва ", споделя той. По думите му израелските въздушни удари са по-интензивни и страховити от всичко, което в миналото е преживявал. Страховете на хората са основателни. Премиерът на Израел предизвести, че " Хамас направи неточност с исторически пропорции ", а цената, която ще заплати, ще се помни с " десетилетия ". Твърди се, че сухопътната атака също следва.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Израел: Да видиш в обществените мрежи по какъв начин отвличат околните ти

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР