В Гърция сдруженията на работодателите в туризма алармират за растящ

...
В Гърция сдруженията на работодателите в туризма алармират за растящ
Коментари Харесай

Гръцкият туризъм плаче - не стигат 60 000 работници

В Гърция сдруженията на работодателите в туризма сигнализират за възходящ дефицит на работна ръка. Това затруднява работата в основния бранш, предава БНР.

Днес на остров Родос идват първите чартъри с туристи.

Отвориха всички хотели, само че липсва задоволително работна ръка.

Според асоциацията на хотелиерите в страната дефицитът на служащи ще нанесе големи вреди в бранша през туристическия сезон.

Над 60 000 са незаетите работни места. Част от хотелиерите оферират по-високо възнаграждение. В Крит да вземем за пример нарастването за камериерка е с 300 евро, с цел да привлекат служащи от Северна Гърция.

Хотелиерите наемат служащи и от чужбина. Правителството улесни процедурата за работа даже за незаконните мигранти, само че това няма да избави туристическия бранш, оплакват се хотелиерите.

Много от работещите преди години в Гърция към този момент избират да работят в други европейски страни, където заплащането е по-високо и се оферират по-добри условия, оповестяват от туристическия бранш.

В същото време се чака доста мощен туристически сезон, като още през януари резервациите са със 17% повече спрямо предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР