В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, съобщи Ройтерс.Проучванията

...
В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, съобщи Ройтерс.Проучванията
Коментари Харесай

 Пак парламентарни избори в Гърция 


В Гърция през днешния ден се организират предварителни парламентарни избори, заяви Ройтерс ".

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че партията " Нова народна власт " на някогашния министър-председател Кириакос Мицотакис ще завоюва с огромна преднина пред лявата партия " Сириза ", която управляваше в интервала 2015-2019 година в разгара на гръцката дългова рецесия.


Нова народна власт завоюва вота на 21 май с 20 пункта преднина пред Сириза - разлика, която Гърция не е виждала от 70-те години на предишния век.

Но тя не съумя да реализира болшинството, належащо за независимо ръководство, заради пропорционалната система за гласоподаване, въведена за това гласоподаване.,предава нюз. бг

Мицотакис не потърси съдружни съдружници, заявявайки, че Гърция се нуждае от мощно и устойчиво държавно управление, което да продължи с нужните промени. Останалите партии взеха решение да не основават своя коалиция, което докара страната до предварителни избори.

След това Мицотакис се отдръпна, с цел да може страната да бъде ръководена от служебно държавно управление, както изисква конституцията.

Проведените в това време изследвания на публичното мнение демонстрират, че Нова народна власт (НД) усилва още повече преднината си преди вота в неделя.

Проучване на социологическата организация RASS, оповестено на 19 юни, демонстрира, че делът на Нова народна власт е 42, 9 % против 17, 9 % за Сириза и че тя печели удобно болшинство от 166 места в 300-местния парламент.

Социалистическата партия ПАСОК се класира на трето място с 12, 3 %.

Проучванията на публичното мнение сочат, че в Народното събрание могат да влязат до седем партии, в това число лявата " Курс на свободата " (Plefsi Eleftherias), учредена от някогашния народен представител от Сириза Зои Константопулу, и новосъздадената крайнодясна партия " Спартанци ".

Повторните избори ще се проведат при полупропорционално посланичество или засилена пропорция с бонус за място по преносима канара.

Партиите би трябвало да получат най-малко 3 % от гласовете, с цел да влязат в Народното събрание за четиригодишен мандат.

При новата система спечелилата партия получава бонус от 20 до 50 места. Тя получава непосредствено 20 места, в случай че получи най-малко 25% от гласовете, и може да получи до 50 места, в случай че получи към 40% от гласовете.

В Гърция гласуването е наложително по закон, употребяват се единствено бюлетини.

Гърците могат да гласоподават с изключение на с персонална карта, още с паспорт, шофьорска брошура или персонална здравна брошура.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР