В Европейската комисия обсъждат пакет от 2 трилиона евро за

...
В Европейската комисия обсъждат пакет от 2 трилиона евро за
Коментари Харесай

В ЕК обсъждат пакет от €2 трлн. за възстановяване на икономиката

В Европейската комисия разискват пакет от 2 трилиона евро за възобновяване на стопанската система на Европейския съюз щом опасността от ковид стартира да отминава. Информацията оповестява " Политико ", базирайки се на документ на Комисията.

Днес евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят по какъв начин най-добре могат да финансират възобновяване на блока.

В документа от две страници се споделя, че новите оферти ще могат да генерират минимум 2 трилиона евро вложения и разноски, които ще бъдат разпределени за възобновяване и резистентност на стопанската система.

Това ще бъде финансирано от идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, Многогодишната финансова рамка, и настрана от краткотраен " инструмент за възобновяване ", при който ще се употребява член 122 от договорите на Европейски Съюз за набиране на 320 милиарда евро на финансовия пазар.

Според 122 член от договорите по предложение на Комисията Съветът може да вземе решение за даване на финансов помощ от Европейски Съюз на закъсали страни.

В документа написа, че към половината от тази сума ще съставлява заеми за страните членки, а останалата ще е част от бюджета, която ще бъде платена от страните членки след 2027 година или посредством спомагателни запаси в бъдеще.

Представители на Комисията оповестиха, че бележката към момента не е изпратена на ръководителя Урсула фон дер Лайен. Предложенията към момента са чернова на техническо равнище, сподели представител на Европейски Съюз. Друг източник разясни, че предлагането няма да бъде показано на срещата на Колегията на еврокомисарите идната седмица, само че ще бъде прегледано на по-късна дата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР