В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той

...
В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той
Коментари Харесай

ЕС вади €25 млрд. срещу COVID-19. Бориов: Закъсняхме!


В Европа доста сме закъснели с ограниченията против ковид, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става посредством отдалеченост, отбягване на контактите и придвижване, в това число пътуванията в чужбина. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след консултативното съвещание на Европейския съвет по отношение на ковид, представен от БГНЕС.

Премиерът съобщи, че след днешното съвещания е взето решение за отпущането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране огромните компании да създават съответното съоръжение, което през идващите седмици и месеци ще бъде по този начин належащо на лечебните заведения, с цел да се оправят с ковид. Борисов уточни, че в някои страни има дефицит на лечебни заведения и за задачата се преоборудват хотели.

Според Борисов най-хубавото е през идващите месеци да се откри лекарство или ваксина. Той уточни, че една българска компания е доста напред в разработките. Премиерът означи, че не можем да затворим градския превоз. По време на консултациите всички страни са сложили въпросът за туризма.

„ В Румъния и Гърция от през днешния ден затварят учебните заведения. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, макар че не са членове на Европейски Съюз “, сподели Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са обрисували доста мрачна картина на обстановката с ковид, който може да засегне забележителна част от популацията й.

„ Това са упованията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард предвижда по-голяма криза от тази, която породи след банкрута на банка „ Леман Брадърс “ през 2008 година “, съобщи Борисов. „ Не си представях дотам проваляне. До една държавите-членки се изрекоха против възбраната за експорт на защитни средства… Не виждам никаква взаимност. Големите компании създават тези защитни средства, а те не могат да ги доставят “, добави той.

Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка.

Борисов съобщи, че се поставят огромни старания за запазването на децата, само че най-уязвимата група са възрастните хора. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР