В Европа има една индустрия за 2,1 млрд. евро, за

...
В Европа има една индустрия за 2,1 млрд. евро, за
Коментари Харесай

Roseberry: IT, рози, боровинки и големи мечти

В Европа има една промишленост за 2,1 милиарда евро, за която не знаете, само че съвсем сигурно сте срещали. Или по-скоро - опитвали. Очакването е единствено в границите на идващите две години търсенето на Стария континент съвсем да се удвои. Боровинката, с изключение на медицински потвърдена суперхрана, е и супер бизнес.

Без упоритости за милиони тонове продукция, една дребна българска плантация също търси своето място на пазара. от разположеното в Розовата котловина село Осетеново не е занимание, а е все по-сериозно бизнес начинание за своите основатели - Кристина и Нено Костови. Развиват го на фона на сполучлива кариера в огромния град в сфера, която няма нищо общо с развъждането на боровинки и рози - осведомителните технологии.

Тук, обаче, няма романтика и идилия - има доста работа. Защото другояче огромните фантазии не стават действителност.
 Снимка 663258
Източник:

Утре си закупувам трактор

Нено Костов е уеб разработчик, работил за онлайн плановете на една от огромните български медийни групи, а също и за редица интернационалните компании. Съпругата му Кристина има маркетинг обучение, само че също е предходна през стъпките от техническата поддръжка през основаването на програмен продукт до ръководството на екипи и планове в областта на данните. Защо такива хора хващат мотиката?

" Всичко идва от мен. Още бях в малкия екран - един ден отидох при мениджъра си и му споделих: " Утре би трябвало да ме пуснеш в отпуска, тъй като отивам да си закупувам трактор ", споделя Нено.
 Снимка 663265
Източник:

Разбира се, тук предисторията е значима - от дребен той има връзка със земята и фамилията му има 5 декара рози, а концепцията за боровинките му е пристигнала от посещаване в старозагорска плантация няколко години по-рано. После се намесва случайността - в обедната си отмора минава около профилирано ревю: " Гледам - американска боровинка, саксии. Казах си: " О, не, това е знак, аз стартирам! ". Купих си първите 20 боровинки от там - непосредствено от НДК. От там започнаха тестванията ".
 Nestle влага над $1 милиард в стабилно земеделие
Най-голямата компания за кафе в света влага над $1 милиард в стабилно земеделие

Доставките на кафе са застрашени от изменението на климата

В момента Roseberry е на повърхност от 14 декара и има към 5000 саксии. Боровинките (различни сортове със зреене по друго време през годината) продават сами през обществените мрежи, а за розовия цвят имат подписан контракт за изкупуване за година напред.
 Снимка 663261
Източник:

В момента двамата балансират сред главната си работа, ролята си на млади родители и уговорките във фермата. Нещо от наученото в IT света влиза ли им в работа? Оказва се, да. " Когато една задача би трябвало да се свърши, тя се отделя в план, правиш мини проектчета, правиш приоритизация. Това неосъзнато е повлияло върху нещата, които сме създали ", разяснява Нено.
 Снимка 663264
Източник:

Използват и капково напояване с автоматизация от българска компания. Чрез него поливането и торенето може да се ръководи отдалечено и не се постанова всеки ден по 2-3 часа да се губят единствено в " развъртане на клапани ".

Производителят на лавандула от Северозапада, който се цели в международните пазари

От няколко години насам страната ни е отличник в прозводството на лавандулово масло

Каква ти романтика?

Не можеш да гледаш боровинки на всички места - те изискват по-кисела и по-рехава почва, сходна на тази в планинските региони. Това е и една от аргументите да са в саксии. Другата е, че това е самобитна " застраховка " при положение на непредвидена обстановка.

Обратната страна на медала са напъните, които би трябвало да се поставят за всяка обособена саксия. Пак подсещаме - те са общо към 5000. Това е съществено начинание - и би трябвало да подходиш към него като към такова. Именно по тази причина и Нено не счита, че всеки може да последва техния образец.
 Снимка 663256
Източник:

" Много хубаво е да кажеш " Искам да го върша това нещо ", само че въпросът е дали имаш някаква връзка построена с това - допир със земята, да си правил нещо сходно. Да си направил нещо малко, да си видял, че е твоето и към този момент да скалираш, като направиш нещо по-голямо. При мен това го има - татко ми е някогашен боен, майка ми е работила дълги години в магазин, само че просто на село няма по какъв начин да не си правил нещо такова: да си сял картофи, да си копал царевица и други такива неща ", изяснява той.

За него точно опитът в дребен мащаб е измежду най-важните неща, които би посъветвал колебаещите се да създадат: " Най-лесно е да хвърлиш доста пари в нещо и по-късно да се окаже, че не е твоето ". В това се съдържа и вторият съвет - вместо да се колебаеш, пробвай, с цел да схванеш. На трето място е постоянството - тъй като единствено посредством него се реализират резултати.
 Снимка 663259
Източник:

" Хората всеобщо - както беше и при мен в началото, си мислят, че е доста сантиментално, доста екзотично. На всеки му е доста хубаво като отиде на планина за събота и неделя - чист въздух, хубава храна и така нататък Когато отидеш сутринта на полето, обаче, ще ти е студено, ръцете ти ще са замръзнали и ще си в калта - никак няма да ти е сантиментално! Човек би трябвало да е наясно какъв брой мощно го желае, а малко на брой осъзнават какво биха понесли ", откровена е Кристина.

Като младежи в агросектора, те са срещали цялостната гама проблеми - липса на работна ръка дори при предложение на по-високо възнаграждение, битка с институциите и очакване с месеци за основни неща като електрозахранване и така нататък Варианти за намиране на финансов запас не липсват, само че и двамата признават, че в връзките с банките оказва помощ фактът, че сега са заети в IT бранша.

Roseberry в бъдеще време

Казано с една дума, не е елементарно. Но Нено и Кристина не се отхвърлят - тъкмо противоположното. " Със сигурност към този момент не е занимание. Целта ми е в някакъв миг това да стане мое главно занятие и да се " пенсионирам " от IT бранша ", безапелационен е той.

Планират да разширят сезона на боровинките посредством внедряване на още сортове, ще разширят и розовия масив, а на идващ стадий може да стартират да отглеждат и трета просвета, с цел да подсигуряват устойчиви доходи. Друга цел е построяването на завод за преправка и пакетаж.
 Снимка 663260
Източник:

С помощта на Фейсбук, TikTok, YouTube, LinkedIn и Instagram Roseberry Farm се вижда оттатък табелата за село Осетеново. Вече имат запитвания от британска компания, а също така договарят с огромна комерсиална верига, както и с един от известните български онлайн магазини за хранителни артикули.

Тъй като този вид покупко-продажби нормално са за съществени размери, Кристина и Нено виждат огромен капацитет в основаването на кооператив от други производители като тях. По този метод се случват нещата в Западна Европа, а двамата търсят ноу-хау и зад граница - предстоят им срещи с хора от бранша от Италия и Нидерландия.

Вече са били и на Апенините, като изключително мощно усещане им е направила плантация край Милано - с ферма от 20 декара боровинки, хотелска част, ресторант с локални специалитети и опция за осъществяване на тържества. Така ли си показват бъдещето на Roseberry Farm? " Нещо такова си представяме, да ".

Може би най-сетне има лек детайл на романтика - само че тя идва в комплект с още много работа за извършване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР