В евроатлантическото мнозинство и в проруското малцинство тече бясна надпревара

...
В евроатлантическото мнозинство и в проруското малцинство тече бясна надпревара
Коментари Харесай

Игрите на неволята в не-коалицията не са от вчера - както и игрите кой е най-верният братушка в другия отбор

В евроатлантическото болшинство и в проруското малцинство тече гневна конкуренция кой е по-автентичен. ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да се потвърдят като по-непримирими борци против съветската взаимозависимост от ПП-ДБ – с ултиматума към „ Лукойл Нефтохим “ да заплати 1,5 милиарда лв. налози или да получи незабавна анулация на дерогацията за импорт на съветски нефт.

Българска социалистическа партия пък се пробва да издърпа водачеството в антинатовската щафета от „ Възраждане “ – като ги упрекна, че макар обещанието си не са се включили към подписката за втори избор на съмнение към кабинета на тематика национална сигурност и поради тях липсва нужният брой гласове той да бъде импортиран незабавно.
Кой е по-автентичен
Игрите на неволята в не-коалицията не са от през вчерашния ден, както и игрите кой е най-верният братушка в другия тим. Но последните два случая с ултиматума и с новия избор на съмнение дефинитивно потвърждават, че в действителност няма никакви тимове. Всеки се пробва да натрупа актив за сметка на съидейника си, с цел да се покаже по-автентичен на пистата, на която бяга.

„ Докато съумяваме да работим за хората, ще поддържаме това държавно управление “, сподели главният представител на офанзивата с ултиматума против „ Лукойл “ при оповестяването ѝ – съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. „ Какво ги притегля толкоз този съветски нефт? Защо за газа аршинът е един, а за петрола различен? “ – сподели по-късно по адрес на държавното управление и Политическа партия водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Опитват се да стъпят на раменете на " Възраждане ", с цел да ги забележи някой, само че по този начин или другояче вотът на съмнение, вкаран от тях, ние ще го подкрепим " – сподели зам.-председателят на „ Възраждане “ Цончо Ганев по адрес на социалистите и разгласи, че в началото са се разбрали с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова внасянето му да стане в понеделник, след първия тур на локалните избори, а не тази седмица.
Безсмислено политиканство
Ако човек извън, пък и освен външен, потърси смисъла в тези надпревари, ще остане с горчивото чувство, че политическият живот у нас е високомерен от амбулантни политикани. И няма да бъде надалеч от истината. Нима ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи не преследват една и съща стратегическа цел, по която към този момент реализираха съществени триумфи за малко време – енергийната и политическа самостоятелност от Русия и в плътното съюзничество с Европейски Съюз и НАТО по войната в Украйна? Нима сред „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия има значими разлики по главните черти на партийната им еднаквост – неутралитет (в изгода на Русия), опазване на съветското въздействие у нас (от енергетиката до руските паметници) и почвенически консерватизъм (срещу „ третия пол “ и в поддръжка на „ изконните български полезности “)?

Старото факсимиле гласи, че сред страните няма безконечни другари, а единствено безконечни ползи. Между партиите също няма другари, изключително когато съюзничеството посред им е форсмажорно по произход, а не по непредвидени условия след подписан контракт. При форсмажор по произход, когато липсва съдружен контракт, партиите са свободни от отговорност за дейностите си и преследването на общите цели и ползи не просто върви редом с, а постоянно е подчинено на гонитбата на тяснопартийния интерес – чак до ръба на играта с нулев резултат, при която и общите цели се провалят.
Тактически надцаквания
Шансът те да се провалят се усилва с ерозията на общо стратегическо изпитание, изместено от тактическите партизански надцаквания. Без взаимни управнически стъпки, които да са добре премислени и политически подкрепени, те не просто няма да реализират устойчиви резултати, само че и автоматизирано ще минират нежното парламентарно болшинство. Допълнителното облагане на преноса на съветски газ за Сърбия и Унгария и натискът върху „ Лукойл “ да продаде бургаската рафинерия са прекомерно огромен залък за едно единствено държавно управление и една единствено политическа групировка. Ако тези дейности не бъдат доведени до сполучлив край, партиите, забъркали се в борбата коя да си припише заслугата, ненадейно ще се окажат във войната на съюзници-разбойници, чийто единствен залог към този момент ще е кой е отговорен за неуспеха.

Максималният резултат, който може да се реализира в изпробването на еластичността преди да се скъса евроатлантическото болшинство, е да се стигне до нов баланс на силите в него. Да бъдат заменени министри, отпред с финансовия – още преди ротацията, Движение за права и свободи да влезе дефинитивно в ръководството – въпреки и не напълно намерено, даже да се разпадне обединението ПП-ДБ – в случай че Демократична България устиска зъби до гласуването на измененията в конституцията.
Енергия, която е обърната в неверна посока
В опозиционния лагер съревнованието наподобява още по-безсмислено с играта на „ избор на съмнение до дупка “ – с единствения
залог дали седмица по-рано или по-късно да се задейства следващата процедура. Защото трите опозиционни обединения нямат пред себе си управнически небосвод със своите 71 депутати, остава им само да се борят коя да е сътрудник в вероятно ново управническо болшинство в този парламент, в случай че настоящето се разпадне и се образува ново към ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Когато политическата сила и на ръководещите, и на опозицията е обърната във вътрешността, общонационалната вероятност е да се реализират все по-малки и все по-случайни резултати, при все по-крехка политическа непоклатимост – до лимита на имплозията.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР