В Евлах започна среща на азербайджанската делегация с представители на

...
В Евлах започна среща на азербайджанската делегация с представители на
Коментари Харесай

В Евлах започнаха преговори за реинтеграция на арменците от Карабах в Азербайджан

В Евлах стартира среща на азербайджанската делегация с представители на арменците от Карабах, на която страните би трябвало да обсъдят интеграцията на арменците от Карабах в Азербайджан, оповестяват азербайджанските медии.

Азербайджанската страна на договарянията е показана от депутата Рамин Мамедов, който през март тази година беше назначен от азербайджанския президент Илхам Алиев да дава отговор за контактите с арменските поданици на региона на Карабах.

От арменската страна на договарянията вземат участие депутатите от Народното събрание на непризнатия Нагорни Карабах Давид Мелкумян и Арег Авагян.

Преговорите се водят с посредничеството на командването на съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах.

Разговорите се състояха след двудневна ескалация в района. На 19 септември Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че организира локални антитерористични ограничения против арменските военни в Карабах. Ереван съобщи, че в НКР няма арменски въоръжени сили. На 20 септември следобяд страните се договориха за преустановяване на огъня с посредничеството на съветските миротворци, а Баку разгласи, че задачите на антитерористичната интервенция са реализирани и суверенитетът на Азербайджан е възобновен.

В Ереван вечерта на 20 септември стартира подготовката за образуване на вероятно влизане на арменци от Нагорни Карабах в Армения. Европейският съюз изрази опасения, че може да стартира изселване на арменци от НКР. До сутринта на 21 септември съветското министерство на защитата заяви, че миротворците са евакуирали към 5000 цивилни от рискови зони в района.

На 20 септември администрацията на президента на Азербайджан съобщи, че към този момент е подготвен проект за социално-икономическа интеграция на арменските поданици на Карабах в обществото и назова интеграцията им вътрешен въпрос на Азербайджан.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев даде обещание да сътвори привлекателни условия в Карабах и изрази убеденост, че локалните арменци ще видят поврат към по-добро, „ тъй като нашето желание е да изградим взаимен живот на основата на мир, взаимно съгласие и взаимно почитание “. Според него „ през днешния ден е основан нов исторически късмет за елементарните хора, живеещи в Карабах “, който те не би трябвало да пропущат.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР