В епохата на интернет знанията се актуализират много по-бързо, а

...
В епохата на интернет знанията се актуализират много по-бързо, а
Коментари Харесай

Млад университетски преподавател стана „научен влогър“

В епохата на интернет знанията се актуализират доста по-бързо, а достъпът до тях е по-разнообразен.

Когато пуска първия си научнопопулярен видеоклип, никой в обкръжението на Сюе Хънсяо не прави сходни къси видеа. Три години по-рано, откакто получава докторската си степен, той стартира работа като учител в университета Чан`ан в провинция Шанси. Тогава Сюе Хънсяо напълно инцидентно се трансформира в известен теоретичен влогър.

Това е време, когато късите видеа в Китай набират мощна известност. Според някои статистики през 2018 година броят на потребителите е достигнал 648 милиона, а честотата на гледания 78,2 %. В платформата „ TikTok “, която е една от най-популярните за къси видеа, клиповете със наличие, което има връзка с науката, са били харесани 1,5 пъти повече от останалите, а междинният брой на почитателите на този вид влогъри е надхвърлил няколко пъти този на междинния брой на почитателите в цялата платформа.

Това въодушевява Сюе Хънсяо, който се интересува от просвета още като възпитаник, да размени класната стая със обществените медии. Само за една година почитателите му се усилват на 1,39 милиона.

Първият му научнопопулярен видеоклип в обществените мрежи се споделя „ Как да подарим на приятелката си планета “ и разказва по какъв начин се търсят планети. По това време той е убеден в себе си, само че клипът му не притегля огромно внимание.



Обратът настава през октомври 2019 година Във видеоклип на 2 октомври Сюе Хънсяо употребява като мотив парада по случай Националния празник на Китай, с цел да даде изчерпателна научна информация за характерностите на новото китайско противоракетно съоръжение DF-17.
Като първото в света оперативно хиперзвуково оръжие, то е известно и с прозвището си: „ носеща се във водата бомба. За да изясни на феновете по какъв начин работи тази ракета, Сюе Хънсяо демонстрира камък, който непрестанно отскача във водата. Същия ден този негов клип е гледан към 320 000 пъти.

Така Сюе Хънсяо съумява да направи явен креативен проект за научното наличие на своите видеа. Той взема решение да се концентрира върху промишления дизайн и да разпространява области на науката, в които е способен.

Скоро обаче осъзнава, че промишленият дизайн е прекомерно надалеч от нашето всекидневие. Той дава като образец обстоятелството, че в действителност всичко от дребните неща, като четките за зъби, мобилните телефони и компютрите, които използваме всеки ден, до автомагистралите и мостовете, по които прекосяваме, и високоскоростните влакове и самолети, с които се придвижваме, са част от него. „ Ние обаче усещаме промишления дизайн като нещо далечно, само че той в действителност е доста близо до нас “, споделя Сюе Хънсяо. „ Причина за това евентуално е, че хората не се интересуват прекалено много от това по какъв начин са се появили концепциите, а единствено какъв брой са положителни продуктите. “



Популярната просвета обаче би трябвало да е по едно и също време строга и лесноразбираема. Затова е значимо да се избират тематики, които са свързани с проблеми, вълнуващи аудиторията. Сюе Хънсяо е научнопопулярен влогър към този момент три години. Той се надява, че с изключение на работата си като академични учител, ще може да трансформира популяризирането на науката в сериозна кариера, която да не се лимитира единствено до личната му специалност, а да включи и повече хора.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР