В епизод четвърти от съвместния социален проект на woman.bg и

...
В епизод четвърти от съвместния социален проект на woman.bg и
Коментари Харесай

Отговорите на специалиста: Превенция и лечение на заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт

В епизод четвърти от взаимния обществен план на woman.bg и Acibadem City Clinic Младост „ Отговорите на експерта “ ще отговаряме на вашите въпроси, този път свързани с предварителната защита и лекуването на болести, свързани със стомашно-чревния тракт.

Отговорите дава доцент Стоян Ханджиев, който завежда Клиника по Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Младост от 2016 година

Кои са най-честите болести на стомашно-чревния тракт и по какъв начин да ги предотвратим, доцент Ханджиев?

- Въпросът има няколко страни, само че когато приказваме за стомашно-чревния тракт, не би трябвало да пропущаме и чернодробните и панкреасните болести. Има известна наклонност за увеличение на някои от тези болести. Добрата вест е, че зачестяват доброкачествените болести като гастроезофагеалната рефлуксна болест. Язвената болест пък бележи една непрекъсната периодичност, като се изостря най-често напролет и есента. Същевременно злокачествените болести демонстрират известна наклонност към съкращаване по отношение на други болести от онкологичната процедура. Така да вземем за пример има известна наклонност към понижаване заболеваемостта от рак на стомаха през последните години, дебелото черво има една непрекъсната наклонност за стациониране на честотата.

По отношение на злокачествените болести другите индикатори, които са значими статистически, с изключение на честотата, са преживяемостта и смъртността, които несъмнено демонстрират наклонност към понижаване. Това се дължи значително на предварителната защита и профилактиката от страна на пациента и нашата интервенция от друга с всички инструментални екстри като фиброгастроскопия, фиброколоноскопия и нашата навременна реакция.

Язвите могат ли да прераснат в злокачествено заболяване?

- Язвата на стомаха може да се смята за по-опасна и се приема като предиспозиция, за разлика от язвата на дванадесетопръстника, при която по-рядко намираме еволюция от една язвена болест.. Затова при язвената болест на стомаха си имаме стандарт – след определяне на язвата следва лекуване 30-40 дни, след това нова ендоскопия и когато установим, че язвата е излекувана, смъкваме гарда във връзка с тази повишена онкологична зоркост.

Искам да обърна внимание и на язвата на хранопровода – това е по-рядко протичащо се заболяване, само че от време на време язвената болест на хранопровода може да мине незабележимо или пациентът да неглижира недоволствата си. А тази болест е също една преканцероза. Възпалителните болести на долната част от хранопровода са рискови за метаплазия или като преканцероза за прерастване в онкологично заболяване. Ракът на хранопровода е нещо злокобно, ние там не сме мощни в лечението, хирургията и така нататък

Може ли едно хронично възпалително заболяване на дебелото черво да се утежни, в случай че не се предприеме навременно лекуване и да докара до по-сериозни последици?

- Може. Като имаме поради, че хроничните възпалителни болести, с които оперираме всеки ден не са толкоз доста. Всеки споделя „ Имам колит “, само че това не е правилно. Колитът е инфектиране на дебелото черво, което може да не е характерно, само че това може да се откри единствено откакто създадем колоноскопия. Колитът не е клинична диагноза, а морфологична.

Да вземем под внимание и Болестта на Крон и Улцерозния колит, които също могат да се усложнят. От една страна затрудненията могат да са от възпалително естество, което е доброкачествено – като стеноза (стеснение на сектор, където има възпаление), перфорация (спукване на червото в избран участък), фистулизация (образуване на повреден ход сред черво и различен орган). Тези затруднения нерядко постановат и оперативна, хирургична процедура.

От другата страна са раковите болести. При Болестта на Крон и Улцерозния колит неправилното, или ненавременното, или нелекуваното положение, може да докара до затруднения. А тези автоимунни болести изискват изключително моделиране, мониториране, следене и реагиране съгласно смяната в клиничната, лабораторната, ендоскопската картина на болестта.

В тази връзка има ли ракът на дебелото черво ранни признаци и по какъв начин да ги разпознаем?

- Той има доста разнообразни клинични физиономии. Сигнални признаци са кървенето, смяната в навика на пациента да върви по огромна потребност. Смяната на диарията със запек би могъл да бъде един от сигнализиращите признаци. Също по този начин анемията – хематолозите, които до преди няколко десетилетия лекуваха анемията, в този момент към този момент непосредствено изпращат тези заболели при гастроентеролог. Първата хипотеза за търсене на първоизточника на анемията е ревизия на дебелото черво и на стомаха.

Съществува ли скринингов способ за това заболяване?

- Той се крие в индикациите за осъществяване на ендоскопски способи. На първо място това е възрастта на пациента – след 50 г е добре човек да си направи гастро- и колоноскопия като предварителна защита, даже и да няма недоволства. И това влиза в стандартите на доста европейски практики, както и в нашата. Младостта също не е недостатък, само че тук имам предвид младите пациенти с открити полипи. Доброкачествената полипоза има показател за раково изродяване, изключително в някои от своите разновидности.

Фамилната обремененост е различен значим фактор. Независимо къде – дали на гърда, бял дроб или другаде, непосредствен на пациента има или е имал рак, е наложително да се направи проучване. Един съвет – доста наши пациенти, на практика здрави, се изследват за туморни маркери, т.нар лабораторни проби. Не поучавам да се вършат, тъй като туморният маркер не е скрининг, има подправени позитивни, както и подправени негативни. Следвайте тези рекомендации, които са по разпоредбите на европейската и международната организация.

Могат ли да бъдат оперирани злокачествените формирания на черния дроб?

- Това е територия, която е в зоната ми на по-тесен интерес. Отговорът е да. Премахването на туморите на черния дроб не е единствено хирургия в тесния смисъл на думата. Има цялостен принцип във връзка с първичния рак на черния дроб, който демонстрира наклонност за повишаване в последните години, дружно с кожния меланом, спрямо рака на гърдата, който пък понижава. Така че първичният рак на черния дроб, който е 80% от всички първоначални злокачествени тумори на черния дроб, нараства.

Тежест в гърба и гаденето след хранене признак ли са за гастро заболяване?

- И да, и не. Защото една болежка в гърба може да има доста диагностични измерения – дископатия, шипова болест, може да е проблем на ревматологичната процедура, както и на онкологичната. При един панкреатит или панкреасна болест болката може да бъде локализирана там. Същото се отнася обаче и до раково заболяване на панкреаса. Би могло да бъде при пенетрираща язва. За да одобрявам, че е коремна болежка, би трябвало да изключим всички останали и това би трябвало да стане с добър тайминг и да не протакаме пациента и да го пращаме и тук, и там. Така че това е въпрос и на просвета на лекаря, при който първо попадне болният. Ако попадне при мен, аз ще изключа бързо коремна симптоматика, само че няма да го оставя и да кажа „ аз съм дотук, свърших, дадох всичко от себе си “. Ще го изпратя на невролог, ревматолог, на кардиолог. Един инфаркт на миокарда може да протече с болежка в горната част на корема и към гърба. Но в случай че кардиологът изключи инфаркт, това не значи, че не би трябвало да го изпрати към гастроентеролог или различен експерт. Сега има телекомуникационна медицина, елементарно е пациентите да бъдат съветвани онлайн. В този смисъл ние даваме съвещания, на мен ми е прелестно и потребно. Съвременните технологии, вие публицистите и ние лекарите дружно вършим медицината по-достъпна за пациентите.,

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Доц. Стоян Ханджиев завежда Клиника по Гастроентерология в Аджбадем Сити Клиник Младост от 2016г. Той е с над 30 години опит в региона на гастроентерологията, като е специализирал в Германия, Холандия и Дания. Сертифициран специалист по стандартна, доплерова и интервенционална абдоминална ехография: перкутанни биопсии, радиофреквентна високочестотна термоаблация на чернодробни тумори, дренажни процедури на черен дроб, перитонеално и ретроперитронеално пространство под ехографски надзор, перкутанен трансхепатален билиарен дренаж под ехографски и рентгенов контрол; стандартна горна и долна ендоскопия.

Автор е на 67 изявления в български и непознати медицински списания. Има голям брой участия като преподавател и модератор на конгреси в региона на гастроентерологията и хепатологията. Член е на Европейска асоциация за проучване на черния дроб (EASL) и Европейската федерация по ултразвук в медицината и биологията (EFSUMB).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР