В едно бедно мексиканско село пристигнал бизнесмен, събрал хората на

...
В едно бедно мексиканско село пристигнал бизнесмен, събрал хората на
Коментари Харесай

Бизнес басня за фондовите пазари

В едно оскъдно мексиканско село дошъл предприемач, събрал хората на площада и оповестил:

„ Изкупувам маймуни, заплащам по 10 песо на численост! ”. Втурнал се народът и три дни и три нощи ловил и предавал маймуни на търговеца.

На четвъртия ден потокът от хора и стока взел да понижава. Тогава, предприемачът споделил, че подвига цената на 20 песо на численост. Местните се амбицирали, претърсили всички вероятни маймунски сборища и съумели да довлекат още няколко.

А предприемачът още повече ги надъхвал, като оповестил, че за всяка последваща маймуна ще заплаща по 25 песо. След това внезапно вдигнал мизата и споделил: „ Търсете, желая още маймуни! И ще заплащам по 50 песо за всяка! ”.

Селяните отново се разтичали, а предприемачът си събрал багажа и липсващ нанякъде. Но, оставил собствен заместител. Надвечер, той привикал омърлушените селяни и им предложил: ”Вижте, съзнателно ми е да ви виждам по какъв начин се мъчите, а и маймуни май към този момент няма. Затова, хайде да създадем по този начин – тия тука, дето сте ги предали до момента, ще ви ги върна по 35 песо на численост. А като си пристигна шефа, вие ще му ги препродадете по 50. ”

Народът това и чакал – маймуните били разграбени за минути по 35 песо броя.

...На идващия ден всички отново се събрали на площада в очакване на нова договорка. Но от предприемача нямало и диря, заместникът му също се изпарил скрито през нощта. Така, народът останал без пари, само че по тази причина пък – при маймуните.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР