В една свежа сутрин в Скарбек, оживено селище в североизточната

...
В една свежа сутрин в Скарбек, оживено селище в североизточната
Коментари Харесай

Градове в Европа тестват схема за социално подпомагане с храна

В една свежа заран в Скарбек, оживено населено място в североизточната част на Брюксел, Мари Кристин Хаче се разхожда по пътеките на супермаркета BEES Coop, пълнейки количката си с органични плодове, зеленчуци, ядки, ориз, варива и паста. За Хаче бремето на извършването на покупки на хранителни артикули на фона на рекордно високите цени е облекчено посредством присъединяване й в една от двете нови начинания, изпробващи „ обществено обезпечаване на храна “, написа BBC.

Все по-голям брой семейства по света се тормозят по какъв начин биха си обезпечили храна на фона на най-голямата рецесия на приходите. Тъй като някои са принудени да понижат количеството храна, с цел да покриват други съществени разноски, продоволствената неустановеност нараства по целия свят.
Как се заражда концепцията?
Идеята за обществена сигурност на храна може да звучи пресилено. Но посредством неотдавна стартирали планове в Монпелие във Франция и Брюксел в Белгия, разрастващи се групи от неправителствени организации, фермери, откриватели и жители опитват с концепцията, че качествената, питателна и органична храна би трябвало да бъде налична за всеки – без значение от прихода.

Да се храниш здравословно и да имаш достъп до качествена храна е скъпо и единствено малцинство от популацията може да си го разреши “, споделя Маргерита Виа, началник на плана в BEES Coop.

Вдъхновени от универсалните системи за опазване на здравето като тези във Франция и Белгия, групите на гражданското общество оферират основаването на нов клон на общественото обезпечаване, съгласно който всеки жител ще получава месечна помощ, позволяваща му да купува храна, отговаряща на избрани екологични и етични критерии. Идеята е да се отдалечим от храната като стока.

Необходима е цялостна смяна на агро-промишлената хранителна система, учредена на правото на храна “, споделя агрономът Матьо Далме, който управлява придвижването от самото му основаване през 2017 година посредством работата си с ISF-AgriSTA, една от 11 организации, която работи по концепцията във Франция.

Тъй като разноските на модерната, глобализирана промишлена хранителна система – загуба на биоразнообразие, трудова употреба, хранителни боклуци, заболявания – станаха по-остри акценти през последните години, апелите за нейното трансформиране се ускориха. Ефективното справяне с тези проблеми изисква систематичен метод и тук точно се появява общественото обезпечаване на храна, изяснява Джонатан Пауч, чиновник по застъпничеството за правото на храна и хранене в Белгия.
Как работи мярката?
Съгласно препоръчаната скица за Франция и Белгия всяко лице (или родители на непълнолетни) ще може да получава автоматизирано закрепена сума всеки месец посредством, да вземем за пример, специфична карта. Между 100-150 евро би взимал месечно възрастен, а дете – сред 50 и 75 евро.

Подобно на опазването на здравето, системата ще се финансира посредством вноски от всеки жител, пропорционални на приходите му. В Белгия Фиан предлага хората, които печелят 3000 евро бруто месечно, да внасят 150 евро всеки месец. Тези, които печелят повече, ще внасят повече, а тези, които печелят по-малко, ще внасят по-малко. И въпреки всичко всички ще получават по 150 евро месечно – на процедура помагайки за преразпределяне на благосъстоянието от тези с най-вече средства към тези с минимум.

Допълнително финансиране може да бъде набрано посредством държавен принос, да вземем за пример от налози върху облагите на мултинационални хранителни компании или посредством увеличение на акцизите върху хранително нездравословни артикули, като алкохол или тютюн.

От политическа позиция някои хора споделят, че концепцията е утопична “, споделя Пеуч. „ Не мисля, че е утопично, това е просто избор на обществото да каже, че ще увеличим нашия принос и желаеме да вложим тези пари тук. “

Само хранителни артикули, отговарящи на избрани критерии – като биологично узаконяване, заслужено възнаграждение за фермерите и служащите и къси вериги за доставки – ще могат да бъдат закупени с надбавката, която може да се употребява на всички места, където тези артикули се продават. Тези критерии са предопределени да поддържат по-широка промяна на хранителната система към такава, която е по-справедлива и устойчива.

Въпреки че органичните храни не са по-здравословни от позиция на хранителни субстанции, изследванията демонстрират, че те излагат потребителите на по-малко пестициди, директно свързани с човешки болести и устойчиви на антибиотици бактерии. Биологичното земеделие има по-малко влияние върху околната среда от стандартното земеделие и може да усили биоразнообразието – увеличавайки благосъстоянието на типове с 30% и броя на организмите с 50%, съгласно мета-анализи, сравняващи двете.

Изпитанията във Франция и Белгия, които започнаха надлежно по-рано тази и предходната година, ще продължат по 12 месеца и първите резултати наподобяват позитивни.

В изследването в Брюксел, финансирано от центъра за обществено подкрепяне на страната, участниците от близо 60 семейства с ниски приходи получават 150 евро месечно за една година – без да се постанова да вършат вноска – за харчене в един супермаркет: BEES Coop. Виа споделя, че към този момент участниците купуват главно хранителни артикули, като дребна част са отделени за нехранителни артикули като сапун и тоалетна хартия. Хаче признава, че интервенцията е подобрила диетата й и облекчила равнищата на стрес.

Мога да купя органични плодове и зеленчуци и насипни артикули в количествата, които желая, " тя споделя.

Проектът в Монпелие, допълнен от обществени и частни безплатни средства, се приближава до задачата по-богатите участници да способстват повече за храната си. В продължение на една година всеки от 400-те участници, половината от които живеят в беднотия, би трябвало да внася доброволна сума сред 1-150 евро месечно и ще получава 100 евро месечно, без значение от това с какъв брой са съдействали. За да се предотврати злоупотребата с надбавката, гражданският комитет зад плана издава средствата в локална валута, които могат да бъдат изразходвани в пет супермаркета в града.

Ема Патерсън, старши учител по публично опазване на здравето в Стокхолмския институт Каролинска, споделя, че интервенцията е отличен метод за справяне със структурни бариери като цена и досегаемост. „ Има положителни доказателства, които допускат, че работата по систематичен метод е по-ефективна от елементарното даване на информация на хората “, споделя тя.

Патерсън обаче предизвестява, че посредством ограничение на изразходването на средствата единствено в избрани магазини достъпът може да остане преграда.

За да имате необятно влияние, би трябвало да включите елементарните супермаркети и да извършите това налично за всички. В противоположен случай бихте облагодетелствали хората, които към този момент са в положение да вършат спомагателни пътувания до специфични магазини. Ще пропуснете да достигнете до по-широкия сегмент от популацията, на което би трябвало да се помогне “, споделя тя.
Продоволствена рецесия
Произвежда се задоволително храна, с цел да се изхранят 10 милиарда души, само че все пак огромна част от международното население се храни несъответстващо и в международен мащаб гладът, продоволствената неустановеност и недохранването се усилват. Още преди нахлуването на Русия в Украйна, което докара до стремглавия скок на международните цени на храните, 3.1 милиарда души към този момент не можеха да си разрешат здравословна диета.

От Обединеното кралство през Испания до Германия и Латвия, търсенето на хранителни банки нараства в Европа. Подобна е историята в Америка. Хранителните банки в Канада регистрират рекордни визити, в Аржентина питателните банки не са в положение да отговорят на търсенето, а потреблението на тези в Съединени американски щати е повишено с една трета спрямо преди пандемията Covid-19.

Хранителната помощ, въпреки и да играе роля в рискови обстановки, не може да бъде дълготраен отговор на продоволствената неустановеност. „ Понякога страната ни споделя: „ Нямаме проблем с храните в нашата страна, тъй като имаме хранителни помощи “. Но за нас хранителната помощ не е правото на храна “, споделя Пауч. „ Осигурява единствено лимитирано количество и когато става дума за качество, хората не могат в действителност да избират. “

Патерсън е склонен, че е значимо хората да имат свободата да избират личната си храна и интервенциите да бъдат проектирани и създадени с мисъл за достолепието.

Тъй като продоволствената неустановеност е възходяща угриженост в цяла Европа, деятелите считат, че може да се отвори прозорец на опция за въвеждане на промени. „ Когато би трябвало да ядете храна, която не желаете да купите, само че би трябвало да я купите, тъй като нямате избор… това кара хората да осъзнават “, споделя Пеуч.

Проучванията демонстрират, че по-ниските приходи на семействата непрекъснато се свързват с по-лошо качество на диетата, защото евтините диети разчитат на богати на сила, само че небогати на хранителни субстанции храни. В Шотландия персоналните лекари оповестяват за възходящи случаи на недохранване заради несъразмерна взаимозависимост от такива храни от началото на рецесията с разноските за живот. Лошото хранене е обвързвано с повишаването в международен мащаб на дефицита на микроелементи, затлъстяването и предотвратимите болести като сърдечни болести, инсулт и диабет вид 2.

Хранителната неустановеност е изключително нездравословна за здравето, развиването и благосъстоянието на децата, чиито хранителни потребности са високи по време на бърз физически напредък. В международен мащаб недохранването в детска възраст се смята за едно от най-големите провокации за публичното здраве.

Напрежението на неприятното хранене върху здравните системи е доста. Проучване в Белгия да вземем за пример откри, че разноските за опазване на здравето и разноските за загуба на продуктивност заради наднормено тегло възлизат на общо 4.5 милиарда евро на година сред 2013 и 2017 година
Промяна на метода на мислене
Анализ на Жан-Франсоа Невен, юрист по трудово и обществено право, откри, че основаването на обществено обезпечаване за храна в Белгия е правно и институционално допустимо. Но превръщането му в действителност изисква превъзмогване на затруднение, което може да се окаже още по-трудно: смяна на метода, по който мислим.

Въпреки че Белгия и Франция са по-богати през днешния ден, в сравнение с когато са основали своите системи за обществена сигурност, Пауч споделя, че е мъчно за доста хора да мислят оттатък личните си ползи и да гледат на обществената сигурност като на нещо позитивно, от което всички печелим.

Далмайс споделя, че капитализмът затруднява тази смяна в метода на мислене, а недооценяването на минусите в нашата хранителна система също попречва смяната. Сложността на общественото обезпечаване на храна постоянно плаши хората, споделя той, които „ избират решения, които са по-лесни за осъществяване, само че наивни и неспособни да трансформират всичко “. Промяната е мудна на политическо равнище, споделя той, макар че жителите одобряват процесите позитивно.

Текущите  изпитания във Франция и Белгия може да реализират дребен прогрес по тези доста огромни провокации. Но те биха могли най-малко да оказват помощ на откривателите да отговорят на съществени въпроси по отношение на осъществимостта на такава скица в по-широк мащаб, като да вземем за пример дали месечната помощ е задоволителна, дали участниците са удовлетворени и какво хората избират да купят с парите (в тези опити, участниците са свободни да избират кои храни предпочитат).

Отвъд тези две тествания, инерцията в Европа се набира. Подготвят се две сходни изпитвания в Тулуза и Бордо във Франция, които се чака да започват през идващите две години. Пауч чака, че концепцията ще продължи да набира известност в Белгия, където към този момент 67 организации са част от груповото поощряване на общественото обезпечаване за храна.

Хората ще кажат, че не е допустимо, вие просто мечтаете “, споделя Пауч. „ Но когато видите обединението, която в действителност поддържа концепцията, това я прави по-конкретна и реалистична. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР