В две отделни производства Апелативен съд – Варна потвърди определенията

...
В две отделни производства Апелативен съд – Варна потвърди определенията
Коментари Харесай

Оставиха в ареста наркодилърите Панко и Филип от Девня

 В две обособени производства Апелативен съд – Варна удостовери определенията на Варненския областен съд по отношение на Панко П. и Филип Ф. Те са част от шестимата обвинени по едно и също досъдебно произвеждане - за държане и разпространяване в Девня и близките селища на високорискови опиати: марихуана, амфетамини и метамфетамини, оповестяват от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Припомняме, че съгласно прокуратурата петимата мъже и една жена са работили независимо, само че взаимно си помагали. При първичните обиски и претърсвания на шест адреса и два автомобила са били конфискувани повече от 26 грама марихуана и над 9 грама амфетамини, разпределени в дози, електронни везни и пари в брой.

Срещу Панко П. е повдигнато обвиняване, че осъществявал незаконната активност от вкъщи си в Девня. Потвърждават го както откритите и конфискувани субстанции, по този начин и свидетелски показания. Затова най-удачно е той да продължи да обитава в ареста, аргументира се през днешния ден пред съда Апелативната прокуратура.

Адвокатите на живеещия в Девня мъж акцентираха, че той има две дребни деца и възрастни родители, за които се грижи. В негова поддръжка показаха и непрекъснатата му трудова претовареност. Досега Панко не е имал престъпни или противообществени прояви. Защитата му акцентира, че той се занимава с тази незаконна активност от края на януари тази година, само че към този момент е осъзнал грешката си. Според държавното обвиняване обаче всички тези условия са били налице и по време на осъществяването на закононарушението, само че не са му попречили. 

Чрез видеоконферентна връзка от особено оборудваното помещение в постройката на Окръжния следствен отдел, 34-годишният мъж изиска да бъде освободен от ареста.

Апелативният съд реши, че жалбата му е неоснователна. Мъжът е държал и разпространявал опиати, за което има свидетелски показания и материални доказателства. Те сочат съпричастността му. Макар правосъдният състав да не одобри за действителна заплахата обвиненият да се укрие, заключи, че мярка, друга от задържане под стража, няма да е целесъобразна. Сред доводите е разпространението на наркотичните субстанции от вкъщи му. Затова втората правосъдна инстанция не откри за законосъобразно да промени определението на Варненския областен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална насила.

В настрана съвещание беше прегледана жалбата и на различен от шестимата привлечени към наказателна отговорност в границите на същото следствие – Филип Ф. Според обвиняването, той също може да извърши ново закононарушение. Филип също е разпространявал упойващи субстанции от вкъщи си. Обвиняема е и неговата брачна половинка.

Защитата му посочи, че и двамата членове на фамилията работят, нямат предходни престъпни регистрации и се грижат за дребните си деца. Не разполагат с запас да въздействат върху очевидци. Също посредством видеоконферентна връзка, употребена в подтекста на въведените ограничавания в страната, мъжът  изиска по-лека мярка за неотклонение.

Въззивната инстанция одобри и по това дело, че обвиненият е съпричастен към закононарушението, за което е притеглен към наказателна отговорност. Съдебният състав изключи опцията той да се укрие. Но стигна до извода, че друга мярка за процесуална насила няма да е допустима, с оглед типа и метода на осъществяване на закононарушението. Затова Апелативният съд не откри съображение за изменението й.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна остави в ареста обвинените в разпространяване на високорискови наркотични субстанции Филип Ф. и Панко П., не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР