В дома на потомци на японския феодал в Токио е

...
В дома на потомци на японския феодал в Токио е
Коментари Харесай

Ръкопис на най-стария роман в света бе открит в Токио

В дома на потомци на японския феодал в Токио е открит ръкописът на петата част на " Сказание за Генджи ". Творбата се счита за най-старият разказ в света, оповестява The Guardian, представен от Българска национална телевизия.

Романът „ Сказание за Генджи “ е основан при започване на XI век в ерата Хеян. Предполага се, че негов създател е придворната дама Мурасаки Шикибу. В книгата се споделя за ориста на императорския наследник.

Най-старата от известните версии на книгата е записана от поета Тейки, умрял през 1241г. Самият автентичен текст, написан през 1008 година, не е непокътнат.

До момента единствено четири елементи, от общо 54, се смятат за доказани от копия на Тейки, а в този момент е потвърдено, че откритата глава е написана също от него. Тя се отнася за срещата на Генджи с момичето Мурасаки, което става негова брачна половинка.

Професорът от университета в Киото Джанко Ямамото изясни, че предходната информация за тази глава се основава на по-късни ръкописи: „ Много е значимо откривателите да имат достъп до текст, написан от самия Тейки “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР