В договора за ЕВРАТОМ много ясно е казано какъв е

...
В договора за ЕВРАТОМ много ясно е казано какъв е
Коментари Харесай

Проблемът при Белене е липсата на стратегически инвеститор, смята Петкова

В контракта за ЕВРАТОМ доста ясно е казано какъв е редът за предоставяне на известия на планове като АЕЦ " Белене ". На първо място – това е същият план, нотифициран от Европейска комисия през декември 2007 година. Според текстовете на контракта за ЕВРАТОМ би трябвало да се прати известие с измененията, които ще бъдат направени в плана. Промени няма да има. Така енергийният министър Теменужка Петкова опроверга позицията на " Демократична България " и евродепутата Светослав Малинов, че Брюксел гледа на АЕЦ " Белене " като напълно нов план.

Всъщност, по думите на Петкова, казусът е неналичието на стратегически вложител, което обаче не значело нов план. Дали сме опция за присъединяване като миноритарни акционери и индустриални компании, в това число купувачи на електрическа сила. Има много сериозен интерес – напълно скоро приказвах с посланика на Черна гора, беше декларирано ясното предпочитание за присъединяване, сподели Петкова. Попитана дали става въпрос за черногорската страна, енергийният министър отвърна кой се интересува с думите " някаква корпорация " от Черна вода. Компанията Areva, Корейската държавна хидро-атомна компания също имат интерес, добави Петкова.

Относно сеизмичния риск на площадката, Петкова цитира пред Българска национална телевизия стрес проби на „ интернационалните организации”, както и данни на Българска академия на науките. Те показвали, че нямало никакъв сеизмичен риск и Европейска комисия през 2007 година показала, че планът " Белене " е един от най-безопасните в света.

Проектът " Турски поток "

Мисля, че знакът, че " Турски поток " ще мине през България беше даден още след срещата сред премиера Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин. Нашето присъединяване ще ни коства към 2,6 милиарда лв., а в интервала 2020 – 2040 година може да осъществяваме облага от 4,350 милиарда лв., сподели енергийният министър. Според думите на Теменужка Петкова, газовият хъб " Балкан ", който би трябвало да е разпределителната точка за Югоизточна и Централна Европа, би трябвало да съставлява комерсиална платформа, в която да се събира газ от " най-малко три разнообразни източника ".

Петкова разяснява и договорката за ЧЕЗ, като постанови, че откакто Комисия за защита на конкуренцията блокира договорката дотук, към този момент не е допустимо " Инерком " да придобие българския бизнес на чешката енергийна компания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР