В договора между Македония и Гърция, който предстои да бъде

...
В договора между Македония и Гърция, който предстои да бъде
Коментари Харесай

Ал. Йорданов: В договора между Скопие и Атина има клаузи, които ще ни създават проблеми с Македония

" В контракта сред Македония и Гърция, който следва да бъде подписан, има клаузи, които занапред ще основават проблеми в българо-македонските връзки, тъй като тези клаузи опонират на това, което българската страна си мислеше, когато подписваше българо-македонския контракт ". Това изясни в изявление за предаването " Хоризонт за вас " Александър Йорданов, някогашен ръководител на Народното събрание и дипломат в Македония от 2001 до 2005 година:
" Българската дипломация в последните 20 години постоянно, в това число и държавното управление на Борисов, е работила във връзка с това, че ние не одобряваме и не утвърждаваме второ географско име към името Македония, тъй като самото име Македония е географско както Мизия, както Тракия, както Добруджа. Когато към едно географско име, каквото е Македония, се прибави и още едно географско определение, ние просто изпадаме в един парадокс. Някой ден след години може да се появят политици в Македония, които да проявят искания към елементи от България, тъй като попадат в географската област Северна Македония. С това географско име се получава един цялостен парадокс ".

Самият македонски президент Георге Иванов има огромна заслуга за дълголетната спешна обстановка в Република Македония, разяснява още Йорданов:

" Негови решения станаха мотив и съображение тази обстановка да ескалира, в това число и до нахлуване върху парламентарната институция, до ексцесии вътре в нея. Пострада Заев, пострада министърът на защитата. Георге Иванов зае една доста конфронтационна позиция, която аналиаторите изясняват основно с някаква негова подмолна политика и връзка с Кремъл, целяща да се попречи на участието на Република Македония в НАТО, защото е добре известно, че съветската политика в района няма нищо срещу тези страни от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз. Георге Иванов и в този момент продължава да се държи неотстъпчиво и твърдо ".

Александър Йорданов добави, че отводът на премиера да одобри македонския президент не е бил съответен:

" Според мен трябваше Георге Иванов да бъде признат и в диалога с него българският министър председател да изложи българската позиция по противоречивия въпрос, каквато и да е тя. Като че ли България няма позиция ".

Цялото изявление с Александър Йорданов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР