В Добринище има уникален великденски обичай – младите булки, които

...
В Добринище има уникален великденски обичай – младите булки, които
Коментари Харесай

Чували ли сте за Конски Великден?

В Добринище има неповторим великденски бит – младите булки, които са минали под венчилото предходната година, боядисват яйцата на гостите от сватбите си още преди да е изгряло слънцето на Велики четвъртък.

" Те се шарят по специфичен метод с восък “, разяснява пред bTV Иван Сакарев, кмет на Добринище. На самият Великден шарените яйца се подаряват или се продават, с цел да се подкрепи младото семейство.

В същото време в Добринище честват и така наречен Конски Великден. За този бит пък споделя отец Иван от Добринище, който е един от най-ревностните пазители на традициите в региона.

" В раното утро на Възнесение ние се намираме в местността " Свети Никола " или " Карпата ", както я назовават локалните хора, тъй като е скалиста и гранитна. Още от остарели времена на втория ден на Великден, откакто се извърши Светата литургия и пасхалния водосвет, една част от богомолния народ потегля на литийно шествие, с цел да обиколи светите места “, изяснява отец Иван.

Друга част от миряните – най-вече млади мъже, отиват в местността " Карпата " със своите коне, с цел да премерят сили в конните надпревари. " Това са светиниколците – назовават ги по този начин, тъй като те идват тъкмо в тази околност “, разяснява отец Иван.

Надбягванията и веселбата не престават до обяд, след което всички отиват в местността " Серев кръст ", където не престават тържествата за Великден.

" А тази година вторият ден на Великден ще се съчетае и с Гергьовден, която значи, че веселбата ще бъде още по-голяма “, безапелационен е отец Иван.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР